23948sdkhjf

Skadliga bakterier i tvåldispensrar

Tvåldispensrar kan innehålla potentiellt farliga bakterier, enligt en studie från universitetet i Arizona.

Professorn i mikrobiologi vid Arizona-universitetet Charles Gerba och medarbetare, har analyserat tvåldispensrar vid 296 matställen i tre delstater. Han kan visa att knappt 15 procent av dem testade positivt för skadliga bakterier, bl a E coli (finns i avföring) och salmonella. Bakterierna testades också för antibiotikaresistens.

"Flytande tvål kan bli förorenad med bakterier, särskilt dispensrar för stora tvålförpackningar är känsliga och flera utbrott kopplade till förorenad tvål i sjukvårdsmiljöer har rapporterats", säger han.

Enligt amerikanska myndighetsråd ska man inte fylla på tvål i en delvis tömd dispenser eftersom det kan leda till kontaminering. Charles Gerba konstaterar att slutna refillsystem egentligen är enda alternativet.

Ännu bättre är det förmodligen med sensordrivna dispensrar som man inte behöver röra vid.

Det är omöjligt att veta hur stor hälsorisk kontaminerad tvål utgör, men om bakterierna hamnar på händerna (när man tvättar sig för att få bort dem) kan de föras vidare till ansikte och i ögon.

I en intervju på Youtube säger han att det hjälper egentligen inte att rengöra tvåldispensern, inte ens med antibakteriella produkter. "Så snart man fyller på med ny tvål börjar bakterierna växa", säger han.

Här hittar du själva studien, publicerad 2018 i Journal of Food Protection

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078