23948sdkhjf

Färsk statistik om städbranschen

Färska siffror från SCB visar att städare är den yrkesgrupp på topplistan som har flest utrikes födda.

Nya siffror från Statistiska Centralbyrån visar att städare är den yrkesgrupp på topplistan som har störst antal medarbetare som är födda utomlands, cirka 42  000 personer motsvarande 57 procent av totalen. Tre av fyra kvinnor i städbranschen är födda utanför Sverige.

Städbranschen är en viktig integrationsmotor. Här får många utrikes födda sitt första jobb på den svenska arbetsmarknaden, kommenterar Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Städföretagen.

Bland utrikes födda är var femte person (19 procent) arbetslös i februari 2019 enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Bland utrikes födda kvinnor var arbetslösheten 19,6 procent, och bland utrikes födda män 18,5 procent.

Vi vet att de arbetsintensiva tjänstenäringarna är särskilt framgångsrika i att sysselsätta utrikes födda. Därför bör det vara här som de politiska insatserna görs vör att underlätta att nya jobb skapas, säger Pernilla Enebrink.

Städare är den yrkesgrupp som har fjärde störst andel utrikes födda medarbetare, men den med högst antal sysselsatta. Störst andel utrikes födda har pizzabagare m.fl. med 79 procent av 3  600 personer, följt av övrig hemservicepersonal m.fl.

Läs mer om SCB:s statistik här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079