23948sdkhjf

Ny utbildning i högtrycksspolning

Nu lanserar Prevent en kostnadsfri webbutbildning och checklista för alla som jobbar med högtrycksspolning.

Med filmer, interaktiva kunskapsavsnitt och humor ska ”Arbeta säkert med höga tryck” bidra till en säkrare arbetsmiljö.

Att arbeta med högtrycksspolning kan ge förslitnings- och vibrationsskador, men även livshotande skador om en felriktad vattenstråle går rakt genom en kroppsdel och förstör vävnader. Erik Ekstrand, känd från humorduon Erik och Mackan, guidar användaren genom Prevents webbutbildning och berättar om risker med jobbet, god ergonomi och rätt skyddsutrustning.

Utbildningen har tagits fram i samverkan mellan Fastighetsanställdas Förbund, Saneringsföretagens riksförbund och Almega.

– Högtrycksspolning är ett jobb med risk för allvarliga skador, även om det inte är vanligt, säger Marcus Lindström, branschansvarig på Almega och kanslichef på Saneringsföretagens riksförbund i ett pressmeddelande.

Torbjörn Jonsson, ombudsman och arbetsmiljöansvarig på Fastighetsanställdas Förbund, hoppas att utbildningen ska resultera i en bättre arbetsmiljö.

– Målet är att man ska känna sig tryggare och säkrare i sitt arbete och att det ska hända färre olyckor, kommenterar han.

– Du får hjälp att förstå och få respekt för riskerna och bli motiverad och lära dig att använda skydden. Utbildningen tar också upp hur man skapar en bra anda på arbetsplatsen och vad som gör en bra arbetsmiljö i stort, säger Amanda Wolgast, projektledare på Prevent.

Målgruppen är alla som jobbar med högtrycksspolning upp till 200 bar, som till exempel klottersanerare, eller med mycket höga tryck, upptill 5000 bar, som vid rengöring av rör och bilning av betong. En förhoppning är att nå nyanställda så att de lär sig rätt metoder från början.

Utbildningen är kostnadsfri, fungerar på dator, surfplatta och mobil och tar mellan 1,5 till 2 timmar att genomföra individuellt eller i grupp.

Se en trailer om utbildningen här

Pröva webbverktyget Arbeta säkert med höga tryck här

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078