23948sdkhjf

Föreslår skydd men inte förbud mot hyvling

Utredningen Tid för trygghet har nu lämnats över till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Utredningen föreslår ett starkare skydd mot så kallad hyvling. Arbetsgivare ska fortfarande kunna erbjuda anställda att omplaceras till en tjänst med färre timmar. Men, den anställda ska kunna tacka nej utan att riskera uppsägning.

Om arbetsgivaren vill slimma organisationen måste hen säga upp personal enligt LAS. Det föreslår utredaren Anders Wallner.

Städbranschen är en av flera där minskade sysselsättningsgrader med hyvling varit ett problem. Fastighets ordförande är därför positiv till förslaget.

Utredningen föreslår också att det ska gå fortare för inhoppare att nå ett fast jobb. Normalt blir en person med tillfälliga anställningar fast anställd efter två år. För en med många korta inhopp kan det ta längre tid. Därför föreslås nu att även tid mellan inhopp räknas som anställningstid.

– Jag välkomnar alla medel för att skydda de anställda. Om jag tolkat förslaget rätt så tryggas sysselsättningsgraden på individnivå, och det är positivt, säger Magnus Pettersson till Fastighetsfolket.se.

Helst skulle han se ett förbud men tycker att utredningens förslag är ett steg i rätt riktning.

Enligt det 73-punktsprogram som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern kommit överens om ska arbetsrätten ses över. Bland annat ska lagen om anställningsskydd ändras ”genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”.

Länk till utredningen på regeringens hemsida

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078