23948sdkhjf

Vill höja städares lönenivå

Städbolaget 50-femme vill skapa tryggare anställningsvillkor och bättre löner för duktiga kvinnliga städare.

”Vi ser en strukturell löneskillnad i samhället kopplad till kön där det är tydligt att ju fler kvinnor en bransch består av desto lägre lön”, säger Sofia Jensfelt, en av två grundare av 50-femme till tidningen Affärsvärlden.

Det var när Linda Amiri skulle anlita städhjälp som hon insåg hur dåligt betalt arbetet är. 50-femme vill städa upp i branschen genom att ge kvinnliga städare samma lönenivå som lagerarbetare.

Först försökte de anställa äldre, manliga städare men hittade inga. Istället har affärsmodellen utvecklats till att anställa duktiga kvinnliga städare som får pensionsinbetalning, kollektivavtal och en månadslön 5 300 kronor över branschstandard.


Förutom att 50-femme redan har fått flera kunder efter bara ett par månader har bolaget också stora fackliga organisationer på ingång.


Kunder certifieras och får klistermärken, diplom och logga att använda på hemsidan för att stärka sitt varumärke.


Ytterst vill 50-femme ändå sätta fingret på problemet med att kvinnors arbete värderas lägre.



Nu efterlyser duon konkurrenter med liknande affärsmodeller.

Affärsmodellen innebär också att kunder som redan har städhjälp man är nöjd med kan välja att faktureras för uppdragen via 50-femme i stället för att försäkra sig om att städaren får rimliga villkor.


Genomsnittslönen för städare är 23 321 kronor i kommuner och 23 111 kronor i landsting – endast vårdbiträde ligger lägre med 23 106.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062