23948sdkhjf

Drömtoalett invigd på skola

Smutsiga och skräpiga toaletter på skolor gör att många elever låter bli att gå dit under skoltid.

Nu har Norgårdenskolan invigt en Drömtoalett som, hoppas man, ska göra det bättre.

Under våren har eleverna på Norgårdenskolan tagit fram tävlingsbidrag till sina drömduschar och drömtoaletter. På skolavslutningen i juni presenterades vinnarna.

Bedömningen är gjord utifrån kriterierna: genomförbarhet utifrån ekonomiska förutsättningar, trygghet, jämställdhet, möjligheten att hålla rent samt hållbarhet och giftfri miljö.

Stor spegel med bra belysning, krokar för att slippa lägga jackan på golvet och en högtalare med skön musik, sensorstyrd tvåldispenser och vänligt formulerade regler för toaletten på väggen – detaljer men som sammantaget gör skoltoaletten till ett betydligt trevligare rum.

– Vi har en automatisk kran som gör att man slipper spilla massa vatten när man sätter på och stänger av, berättar Engla Hjelström för svt.se.

Hon går i klass 5A som vann tävlingen om att få just sin drömtoalett förverkligad.

Puja Brobäck, miljöinspektör i Uddevalla kommun, en av de drivande bakom tävlingen om en drömtoalett har länge försökt göra något åt problemet med att elever inte vill gå på toaletten i skolan. Hon hoppas att idéerna som kommit in under tävlingen ska användas på fler skolor.

– Jag hoppas och tror att de här tankarna ska följa med när man bygger nya skolor, eller renoverar befintliga toaletter, säger hon till svt.se (väst).

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

3.031