23948sdkhjf

Städning är grunden för vårt samhälle

Ny bok om städningens privata och politiska betydelse.

Fanny Ambjörnsson, docent i genusvetenskap, har forskat kring städningens privata och politiska betydelse. Nu har hon kommit ut med boken ”Tid att städa. Om vardagsstädningens praktik och politik.”

Vad har vi svenskar för syn på städning?

– I Skandinavien har det funnits en attityd av att man ska ta hand om sin egen skit. Dels för att det betraktas som ett lågstatusjobb som ingen ska behöva ta, dels att man ses som självständig om man städar hemma själv. Den inställningen finns inte i så många andra länder.

 Hur förändrades synen på städning med rut-avdraget?

– Det förvandlades till ett mer ”riktigt” arbete, med vita löner och pensionsinbetalningar. Samtidigt är det fortfarande ett tungt och slitigt arbete med låga löner. Vill vi på allvar uppvärdera städning och höja lönerna, skulle bara de allra rikaste ha råd med hemstädning.

 Varför tror du städning har låg status?

– Hela vårt samhälle strävar framåt och uppåt, det ska skapas nya produkter som ska kunna säljas och betalas för. Städningen har en annan riktning, är repetitiv. Att städa är inte produktivt, skapar inget nytt utan tar ”bara” hand om det vi lämnar efter oss.

 Att laga mat, trädgårdsarbete och passa barn är heller inte produktivt, men har högre status?

– De sysslorna är lättare att exploatera och göra livsstil av. Männen kommer också in på vissa av de områdena ganska snabbt, kanske för att det uppfattas som mer meningsfullt och produktivt i form av inredning, maträtter eller vackra trädgårdar. Man kan visserligen visa upp ett skinande rent hem, men det handlar ju snarare om att återställa hemmet till status quo, att det var rent från början. Inget ytterligare produceras.

 Hur ska vi höja statusen på städning?

– Vi måste ändra synen på utveckling. Idag håller vi på att konsumera oss rakt in i katastrofen. Om vi stannar upp och tar hand om det vi har istället för att bara producera nytt, skulle städningen få en helt annan status. Städningen är ett första steg mot att ta hand om vår jord.

 Är städning så viktigt?

– Ja, städning är faktiskt den minsta gemensamma nämnaren för mänskligt liv, att ta hand om det vi lämnar bakom oss.

 Vad säger du om upphandlingar där lägsta priset får styra?

– Att städning är trivialiserad i vårt samhälle. Många verkar tro att städningen görs av sig självt, de kanske är vana vid att ha en mamma som gått efter dem och svabbat. Då vill de inte lägga en massa pengar på något de är uppvuxna med har gjorts gratis.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.064