23948sdkhjf

Kasserade tvättextilier blir till nya produkter

Cirkulärt tvätteriprojekt får finansiering av Vinnova.

Textilia ligger tillsammans med företaget Stormie poodle och Sophiahemmet bakom ett miljöprojekt som går ut på att förlänga livet på textilier från tvätteribranschen. Genom att utveckla nya produkter av kasserade textilier skapas cirkulära flöden. 

Läs också: Widriksson får köra sjukhustvätt

– Genom att upcycla kan vi skapa nya intäktsströmmar samtidigt som vi gör en stor miljövinst genom de återanvända resurserna. Vatten, energi och kemikalier sparas och tvätteriet minskar sin avfallsmängd, säger Jonas Olaison, miljö och hållbarhetschef på Textilia.

En win-win för både kunder och tvätterier, konstaterar Olaison.

Projektet Cirkulära tvätterier har nu beviljats finansering av Vinnova. Bedömningsgruppen skriver: Ansökan presenterar en projektidé som bedöms ha god potential att bidra till ökad cirkuläritet tack vare en konkret ansats och en tydlig projektplan. Aktörskonstellationen är kompetent med stort engagemang från ingående parter. Positivt att slutkunden är inkluderad.

Tvätteriprojektet är ett av flera nytänkande projekt som beviljats finansiering. Ida Langborg, programledare för cirkulär och biobaserad ekonomi på innovationsmyndigheten Vinnova, betonar att nya innovationer och är helt avgörande för om vi ska kunna ställa om till en hållbar produktion och konsumtion.

– De projekt vi nu beslutat att finansiera har valts ut i stor konkurrens och vi är glada över att se så många spännande initiativ, säger Langborg.  

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.235