23948sdkhjf

Städuppror i Lindesberg – nu vill politikerna veta mer

Villkoren för städarna på den politiska agendan hos Samhällsbyggnad Bergslagen.

Det började med att städarna i Lindesberg skrev ett kritiskt brev till politikerna och betonade att de ”är riktigt trötta på hur allt sköts och börjar ge upp”. När lokaltidningen Nerikes Allehanda (NA) började skriva växte frågan och i fredags fanns lokalvård med som en extra punkt på dagordningen när direktionen för Samhällsbyggnad Bergslagen hade möte. Initiativet kom från Jonas Kleber (C), ordförande i direktionen för kommunalförbundet.

– Vi hade inte sett brevet som städarna skrev till oss då det hade hamnat hos tjänstemännen i SBB via Lindesbergs kommun. Men nu såg vi till att samtliga på mötet läste igenom hela brevet och sedan hade vi Thomas Kullberg, produktionschef på SBB, med på mötet för att kunna ställa frågor och få information om situationen inom lokalvård i förbundet, säger Kleber till NA.

Hur stor är personalomsättningen bland städarna? Och hur mycket mer yta städar varje städare nu mot vad de gjorde för några år sedan? Det är frågor som politikerna i ledningen för Samhällsbyggnad Bergslagen nu kräver svar på.

– Tydligen har fler lokaler som städas inom SBB tillkommit och vi vill veta hur våra städytor har förändrats under den senaste mandatperioden. Vi vill också veta hur mycket mer varje anställd nu städar i så fall och om vi kanske har passerat en gräns för hur mycket de ska förväntas hinna med? Vi vill också titta mer på transporttider mellan olika städområden för att få en mer exakt bild av detta, säger Jonas Kleber till NA.

Avdelningen Lokal- och Miljöservice ansvarar för lokalvård i lokaler som medlemskommunerna i SBB äger eller hyr. Cirka 65 personer arbetar med lokalvård i Nora, Lindesberg och Ljusnarsberg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078