23948sdkhjf

Två dagar efter frigivningen – bluffstädaren slog till igen

Säger att han är lokalvårdare och drar på en städvagn.

Polisen kallar honom ”bluffstädaren”. Nu har den 43-åriga mannen gripits igen för nya stölder. Så sent som i augusti dömdes mannen till fyra månaders fängelse för stöld, häleri och narkotikabrott. Enligt domen hade han då stulit varor till ett värde av 200 000 kronor. Den 20 oktober, bara två dagar efter att 43-åringen blivit villkorligt frigiven, kom den första anmälan från ett företag.

– Mannen är en typisk återfallsförbrytare och vi hade koll på när han skulle bli frigiven. När vi började få in anmälningar om stölder med samma tillvägagångssätt som ”bluffstädaren” använt sig av tidigare, började vi förstå vem vi hade att göra med, säger Sami Korhonen, förundersökningsledare på LPO Södermalm.

En övervakningskamera på ett av företagen hade fångat ”bluffstädaren” på bild. Det ledde fram till en husrannsakan där ett 20-tal datorer togs i beslag och att stöldturnén kunde avbrytas. Den 1 november väcktes nytt åtal mot mannen.

– Det är bra att företag installerar kameraövervakning. Men alla måste bli bättre på att inte lämna dörrar olåsta och att våga ifrågasätta främlingar i privata miljöer även då de uppträder på ett trovärdigt sätt, säger Sami Korhonen.

”Bluffstädaren” tar sig in i olika lokaler genom att uppge att han är lokalvårdare eller att han väntar på sin fru som städar i lokalen. Framför allt siktar han in sig på bärbara datorer. På bilderna från en övervakningskamera har han en städvagn med sig. I vissa fall har han rafsat ned värdesakerna i städvagnens soppåse.

– Han upplevs som väldigt glad och positiv av vittnena, han bär alltid på en väska och pratar i en telefon. Han ser ut som en vanlig besökare och blir därför ofta insläppt utan att någon ifrågasätter varför han är där, säger Mats Alvarsson, utredare på lokalpolisområde Södermalm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109