23948sdkhjf

Norrlands Miljövård blev Årets städföretag

Årets städföretag är ett helt nyinstiftat pris som delas ut av Almega Städföretagen, Fastighetsanställdas Förbund och Kommunalarbetareförbundet. Inspira, Norrlands Miljövård och HSB Städ hade nominerats till finalen som hölls den 18 oktober i samband med den av Almega arrangerade Stora städbranschdagen.

Grattis, hade du väntat dig det här?

– Nja, hoppas gör man ju alltid och nu är det väldigt roligt att ha vunnit. Vi kommer att sväva hem i bilen. Men jag vill verkligen lyfta fram personalen i det här. Utan våra anställda vore vi ingenting. Det är de som gör det.

Så hur ska ni fira med personalen?

– Vi tyckte faktiskt redan att finalnomineringen var värd att fira, så vi skickade ut tårtor till alla enheter. Vi har ju 630 anställda från Kiruna till Gävle och kan inte träffa alla. Sen får vi se vad vi ska hitta på nu när vi vunnit...

Ni vann bland annat för att ni är tydligt ansvarstagande, vad innebär det?

– Man vill ju kunna möta sina anställda i mataffären och känna att vi har en bra relation. Men vi kämpar och ibland känns det tungt. Vår akilleshäl är nog att vi är för självkritiska, det ska verkligen vara bra. Men vi överväger aldrig att bli oseriösa.

Vad menar du med att ni är för självkritiska?

– Vi vill alltid bli bättre, driva på utvecklingen. Och vi är ganska ödmjuka i vår framtoning. Vid varje ISO-revision är vi till exempel jättenervösa och sedan säger de: ”Vilket fantastiskt kundengagemang ni har!”

Hur ser framtiden ut?

– Vi har låg personalomsättning och många har jobbat länge hos oss, men det blir pensionsavgångar och det kommer många nya som inte kan branschen. Kulturen förändras och vi måste tänka på vad vi gjort bra.

Hur då?

– För tio femton år sedan räckte det med att vara bra på att städa. Nu har så mycket kommit till; Svanen, ISO 1400, digitalisering, pressade priser… Det är en utmaning.

Så hur ska ett seriöst företag göra?

– Tricket är nog att ha låg personalomsättning, som vi ju har. Vi tackar dessutom ibland nej till affärer för att det inte funkar. Vi vill inte jaga livet ur personalen.

Och ni lyckas ju uppenbarligen?

– Ja, vi måste tänka mer på vad vi gjort bra. När Kent och jag köpte företagen 2004 omsatte vi 80 miljoner kronor. Nu omsätter vi 380 miljoner. Och vi har 630 anställda, årsarbetande är cirka 400.

Fakta om utmärkelsen Årets Städföretag:

Det nyinstiftade priset Årets Städföretag delas ut av Almega Städföretagen, Fastighetsanställdas Förbund och Kommunalarbetareförbundet. Med i finalen, som hölls i samband med Stora Städbranschdagen den 18 oktober, var förutom Norrlands Miljövård också Inspira och HSB Städ.

Kriterierna för att nomineras till Årets städföretag är:

  • Arbetsmiljöarbetet 
  • Miljöarbetet 
  • Kvalitet och kompetensutveckling av personalen, exempelvis genom SRY- och yrkesbevis 
  • Välordnad och god ekonomi 
  • Goda fackliga relationer, god personalpolitik samt ordning och reda arbetsrättsligt.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094