23948sdkhjf

Matthias Lindholm: ”Det digitala har en bra bit kvar”

Matthias Lindholm, affärsutvecklare hos Lassila & Tikanoja samt ordförande för Städbranschen Sverige, har funderat mycket kring digitalisering, robotisering och branschens framtid.

Vad är den största digitala utmaningen idag?

– Att förenkla systemen. Dagens planeringsverktyg är för komplexa. Enkelhet är definitivt en utmaning och många tillverkare har en bra bit kvar.

 Är de för svåra att hantera, menar du??

– Ja, har man 30 rum och 15 toaletter att städa, är alla extramoment impopulära, till exempel att markera när man går in i en lokal och klarmarkera när man lämnar den.

 Finns det inga fördelar?

Främst för kunden och arbetsledarna. Men lokalvårdarna kan exempelvis synliggöra allt de gör som inte finns med i arbetsbeskrivningen. Utan digitalt system förblir det arbetet osynligt.

 Vad är fördelen för kunden/upphandlaren?

All information de kan få om städuppdragen. Jag hoppas verkligen att upphandlarna utnyttjar den. Men många vill nog veta så lite som möjligt för att kunna pressa priserna. Tyvärr.

 Kan företag som inte hänger med vara kvar om tio år?

– Det tror jag, de som har mindre kunder med små objekt. Men de stora och medelstora kunderna kommer sannolikt att kräva digitaliserad städning.

 Hur ligger systemen till prismässigt?

– Idag är de för dyra för städbolagen. En lösning är att bara digitalisera på de objekt där det lönar sig.

 Robotar hör också till framtiden, vad tycker du om dem?

– Idag är de för dyra och för dumma. Men det händer mycket hela tiden så det kommer att förändras.

 Kommer de att stjäla arbetstillfällen?

– Robotarna gör ju de tunga och statiska jobben. Förhoppningsvis kan lokalvårdarna i stället sköta annat, som blommor och kaffe. I bästa fall gör det branschen attraktivare.

 Några andra framtidsförändringar?

– Ja, fler och fler uppdrag kommer att ske ”On demand”, det vill säga på konsultbasis”. Det sker överallt och städbranschen måste vara med så vi inte kommer efter. Det måste till exempel finnas en licensiering i städning så att tjänsterna blir kvalitetssäkrade.

 Vad ska du tala om på Datecs konferens i höst?

– Bland annat om hur vi ska anpassa lokalvården till hur arbetsplatserna förändras. Om alla sensorer som finns i dagens fastigheter och som kan förenkla behovsstyrd städning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078