23948sdkhjf

Ny chans för Textilia i Långsele

Förvaltningsdomstolen underkänner Region Västernorrlands upphandling av tvätt- och textilservice. Nu måste upphandlingen göras om.

Tvätteriavtalet mellan Region Västernorrland och Textilia löper ut vid årsskiftet och upphandlingen för de kommande åren är ännu inte klar. Därför har Region Västernorrland förlängt tvätteriavtalet med Textilia med ett år och två månader.

I april i år tilldelades tvätteriföretaget Bernedsen avtalet för de kommande fyra åren med option på ytterligare två år. Upphandlingen överklagades dock av Textilia. 

Utöver det uppstod missnöje i Långsele där Textiias tvätteri ligger och som skött regionens tvätt under lång tid. Många i Långsele arbetar på tvätteriet och riskerar att förlora jobben om Textilia förlorar uppdraget. Både invånanarna och kommunpolitikerna upprördes.

Textilia tog sin överklagan till förvaltningsrätten som nu kommit med sin dom som underkänner att Region Västernorrland gav Berendsen uppdraget. Bland annat noterar domstolen avtalets tydliga fokus på pris samt att avtalstiden för ramavtal inte får överstiga fyra år om inte särskilda skäl finns.

Några sådana skäl har inte regionen redogjort för varför domstolen underkänner upphandlingen.

Till ärendet hör att Berendsen planerade att låta sitt tvätteri i Ockelbo sköta tvätt- och textilserviceuppdraget, vilket innebär att både smutsig och ren tvätt måste transporteras långa vägar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.235