23948sdkhjf

Debatt: Hur det städas är viktigt – inte vem som städar

| Av Jan Stegmann | Tipsa redaktionen

Missnöjda, ilskna och ofta uppgivna leverantörer och beställare klagar på dåliga upphandlingar. Men Jan Stegmann, lokalvårdsexpert och författare till boken ”Koll på läget – ansvar för lokalvård”, skriver här att det är enkelt att göra rätt.

Jag läser om lokalvård som inte fungerar. Lösningarna är ofta snabba och enkla: Outsourcing! Gör en ny upphandling! Och när inget annat fungerar – insourcing, ta tillbaka lokalvården i egen regi.

Exempel på rubriker i pressen: ”Städbolag stämmer Tranås kommun” Tranåsposten 2018-06-15, ”Malmö stad häver avtal med städbolag – för smutsigt i förskolorna” Sydsvenskan 2017-07-11, ”Karlsborg tar hem lokalvården” Rent 2018-05-30.

Under våren talade jag med frustrerade lokalvårdare, städchefer och andra ansvariga och frågade vad de var missnöjda med. Ofta var svaret: Kvalitet. För lite städtid. Dålig upphandling. Ingen uppföljning. För billigt. För dyrt.

Att det blir fel beror på att frågan är fel ställd. Det handlar inte om egen regi eller entreprenad. Det handlar om hur lokalvården drivs och hur lokalvården redovisas.

Det kostar i många fall lika mycket att städa en fastighet som att värma/kyla den. Hur många vet det? Det är inte ovanligt att lokalvårdsorganisationer omsätter 5–10–20–50 miljoner kronor. Jag förstår frustrationen ansvariga känner när lokalvården inte fungerar eller de tror att den kostar för mycket, eftersom de inte har fått en begriplig redovisning.

Får de sedan olika, men tvärsäkra, besked av konsulter, organisationer och andra experter, är det svårt att veta vad man ska tro.

Lösningen är att tro på sig själv och bli sin egen konsult. Jag ska berätta hur man kan göra:

  1. Ta reda på hur lokalvård fungerar. För att ansvara för eller leda en verksamhet behöver man inte veta allting – men man behöver känna till villkoren för verksamheten. Det tar några timmar. I en verksamhet som omsätter många miljoner och irriterar många tusen människor (anställda, elever, uppdragsgivare m.fl.) är det väl investerad tid.
  2. Gå systematiskt igenom verksamheten. Problemen som finns är säkert kända – ekonomi och/eller kvalitet. Men släpp fokus på problem och tänk istället på hur det borde vara. Det finns checklistor för både ekonomi och kvalitet i min bok ”Koll på läget – ansvar för lokalvård”. Det finns flera riktigt framgångsrika lokalvårdsorganisationer som kan ge kunskap och inspiration. Både egen regi och entreprenörer. Ta reda på vilka de är, besök dem och fråga hur de gör. De berättar gärna.

Framgångsrika städorganisationer har koll på sina nyckeltal. Liksom framgångsrika kunder och uppdragsgivare. De ställer utmanande och rimliga krav – inte orimliga. Det kan alla göra efter en grundlig genomgång.

Jag ska ge ett exempel: att städa en normal kontorsfastighet kostar 120–150 kronor per kvm och år. Så, om man ansvarar för cirka 150 000 kvm städyta kan 20 miljoner kronor vara en rimlig städkostnad. Svårare än så är det inte. Även skolor, förskolor och andra lokaler har nyckeltal. Uppföljning är också en naturlig del av en framgångsrik verksamhet, det finns genomtänkta och konsekventa system för det.

  1. Sist men inte minst, redovisa verksamheten! När allting går bra och alla är nöjda efterfrågas inte redovisningen och kan lätt sättas på undantag. Men när det stormar kring verksamheten är det för sent att börja med redovisning.

Då händer ofta detta: med en omsättning på 20 eller 50 miljoner kronor för en så ”enkel” sak som städning förstår ju alla att det finns pengar att hämta. 10 procent eller 2–5 miljoner, borde inte vara svårt att spara.

De som befinner sig utanför en verksamhet vet inte hur eller till vad pengarna används – de ser bara den stora kostnaden. Det kan man råda bot på med en enkel och tydlig redovisning av hur pengarna används. Men gör redovisningen begriplig för stressade ansvariga. Svaren ska finnas i klartext på första sidan, analysen på följande sidor på ett språk som kan förstås av en lekman.

Gemensamt för alla framgångsrika lokalvårdsorganisationer är att de har grundläggande ordning och reda på sin verksamhet. De är kompetenta och har kunskap om lokalvården – allt från ledningen till mellanchefer och städare.

Tänk själv: Om man just varit på restaurang och ätit den godaste lunchen, sett en fantastisk pjäs eller fått ett enastående mottagande på sjukhuset. Handlar det då om egen regi eller entreprenad? Nej, det handlar om ledningens attityd, personalens resurser och engagemang. Så, den som vill att det ska gå bra med lokalvården, bör bocka av den här checklistan:

  • Attityd – uppdragsgivare, ledning och chefer, sätt dig in i ramverket och nyckeltalen
  • Resurser – tillsätt tillräckliga resurser, ställ utmanande men rimliga krav
  • Uppföljning – ekonomi och kvalitet. Man får det man mäter. Följ upp de viktiga nyckeltalen (tips till utförarorganisationer: redovisa era resultat även om ingen bett om det!)

Var uthållig, jobba målmedvetet, korrigera där det behövs. Redovisa, ställ rätt frågor och ha självförtroende!

Av Jan Stegmann

Mer om: Jan Stegmann
Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

God prognos för städare och fastighetsskötare

Utvecklingen på svensk arbetsmarknad är fortfarande stark, även om takten nu har börjat mattas av.

Ännu ett bolag begär rekonstruktion

De anställda kommer att få löner utbetalda av den statliga lönegarantin.

Drar ned på städningen

Ny utbildning i högtrycksspolning

Nu lanserar Prevent en kostnadsfri webbutbildning och checklista för alla som jobbar med högtrycksspolning.

Allianceplus granskar samtliga dokument

Städbolaget med uppdrag att städa gränspolisens lokaler på Arlanda har haft anställda utan giltiga dokument.

Facility Nordic-dagen: Trender inom FM

På Facility Nordic-dagen möts service- och tjänstesektorns ledande aktörer, leverantörer och personer från kundsidan.

Nyhetsbrev

Berendsen köper Entrémattor

Berendsen Textil Service förvärvar Carpeting Entrémattor i Stockholm.

Arkiv

Uppdaterad handbok

En ny version av den fackliga handboken för bättre offentlig upphandling finns nu att ladda ned.

2

Nio av tio skolor städas för lite

Merparten av Lunds skolor brister i städning. Knappt hälften brister i ventilation. Det visar miljöförvaltningens inspektion av Lunds alla skolor.

Kvinnliga chefers ohälsa ökar

Kör med intelligenta städmaskiner

Behövs mer arbetsmiljöforskning

Vilka faktorer i arbetsmiljön kan kopplas till olika sjukdomar och besvär? Det saknas fortfarande mycket kunskap om det enligt SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering

Tävling för städinnovatörer

Vägglöss ett ökande problem

Alltfler får med sig vägglöss hem från utlandsresan och eftersom de nu är resistenta mot de tillgängliga medlen är de svåra att bli av med.

Föreslår skydd men inte förbud mot hyvling

Utredningen Tid för trygghet har nu lämnats över till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Electrolux bildar proffsbolag

Sodexo fasar ut plastmatlådor

Serviceföretaget Sodexo har beslutat att på sikt fasa ut engångsplast och börjar med plastpåsar och omrörare av plast.

Underkänner Swatabs tvättmetod

Tvätt kräver tvättmedel, det räcker inte med avjoniserat, s k ultrarent vatten för att bli av med smuts, säger två kemiprofessorer till tidningen Ny Teknik.

Årets mångfaldschef nominerad

Priset delas ut för tredje året i rad till den som främjar mångfald och utmanar normer på arbetsplatsen.

Högsta betyg i outsourcing

ISS har fått högst möjliga IAOP-ranking för 6:e året i rad.

Investerar 25 miljoner i Limhamn

Berendsen investerar 25 miljoner kronor i Limhamns tvättserviceanläggning för att den ska bli effektivare och mer miljövänlig.

Levererar larmlösning till högskola

Bravida har fått i uppdrag att leverera installation och driftsättning av det egenutvecklade säkerhetssystemet Integra till ett ordervärde om cirka 10 miljoner kronor.

Alltfler Samhall-anställda får andra jobb

Förra året rekryterades 1 492 anställda på Samhall till jobb på andra företag. Det är en kraftig ökning jämfört med året innan, rapporterar DN.

Ny säljare på Hako

Textilservicejätte i hållbarhetssamarbete

Han ska göra Almegas tjänsteindikator

Ny finansdirektör med bred bakgrund

Se alla Företagens egna nyheter

CleanPilot - smart digitalt verktyg för städbranschen

Vinn kampen mot virus, bakterier och multiresistenta bakterier

Grattis till vinnarna!

Städarens dag - vinn en utbildningsplats

Distansutbildning

Tack för senast!

Framtidens lärande är nu

Borago lanserar Städakademin - kompetensförsörjning för alla.

Vuxenutbildning - Boråsmodellen

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Intervju med Lotta Vallin på Katrineholms Kommun

Team och serviceutbildning Kungsbacka kommun

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Kompetens för städbranschens tjänstemän – Kvalitetssäkring och Nyckeltal

Städakademin

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Sänd till en kollega

0.13