23948sdkhjf

ECJ ropar något för högt

Enligt European Cleaning Journal visar en svensk forskningsstudie att lokalvårdare är en av de yrkesgrupper som kan ha ökad risk att få MS (multipel skleros). Detta är dock något som studiens försteförfattare Dr Anna Hedström förnekar.

Forskningsstudien ”Organic solvents and MS susceptibility; interaction with MS risk HLA genes” publicerades i den medicinska tidskriften Neurology den 3 juli i år. Den visar att exponering för målningsprodukter eller andra lösningsmedel kan kopplas till 50 procents ökad risk för den neurologiska sjukdomen MS.

Både rökning och exponering för lösningsmedel kan orsaka inflammation och irritation i lungorna som leder till en immunreaktion, vilket i sin tur ökar risken att insjukna i MS. 

Artikeln har fått European Cleaning Journal att nämna lokalvårdare bland de  yrkesgrupper som kan vara utsatta. Rengöringsmedel ska enligt EJC ingå bland de produkter som forskarna tittat på.

Rent kunde dock inte se något om vare sig lokalvårdare eller rengöringsmedel i artikeln vilket också doktor Anna Hedström på Karoinska Institutet, som står bakom studien, bekräftar. I ett mail till Rent skriver hon att de undersökt yrkesgrupperna målare, tryckeriarbetare, industriarbetare inom fordon och metallindustri, ingenjörer inom kemiteknik samt bönder.

Inte lokalvårdare.

"Vad gäller rengöringsmedel kan vi heller inte säga något, eftersom vi inte har kollat på det", skriver hon.

Det finns dock en mindre grupp lokalvårdare som kan komma i kontakt med just lösningsmedel, nämligen de som håller på med golvvård och i vissa fall måste ta bort polish. För det krävs någon typ av polishborttagare som innehåller lösningsmedel.

Lars Berg på företaget PLS säger att polish är plast och att det krävs ett lösningsmedel för att få bort plasthinnan från golvet. 

– Om man måste ta bort polish får man inte ha för varmt vatten och man måste se till att ha bra ventilation. Men här i Sverige har vi väldigt stränga restriktioner för de här ämnena så många har frångått dem. Här på PLS säljer vi främst vax för golvunderhåll. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11