23948sdkhjf

Hotellstädare borde ha överfallslarm

Efter många års påtryckningar från facken har nu flera hotellkedjor i USA beslutat att utrusta sina lokalvårdare med larm.

Överfallslarmen ska skydda hotellkedjornas personal från att utsättas för sexuella trakasserier och andra typer av brott, rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt det svenska Hotell- och resturangfacket är det i Sverige främst de kvinnliga hotellstädarna som är utsatta. Fackets avtalssekreterare Per Persson säger till DN att det måste vara fasansfullt att behöva uppleva att en naken gubbe ställer sig framför en och hindrar en från att komma ut. 

– Vissa tror att bara för att man är på sitt hotellrum så får man göra vad som helst.

Att det går så långt som till våldtäkt tror Per Persson dock är ganska ovanligt. Samtidigt anar han ett stort mörkertal.

Hotell- och rerstaurangfacket har haft hotellstädarnas säkerhet på sin agende under de senaste 25 åren. Att utrusta hotellens städpersonal med överfallslarm vore en enkel lösning på problemet, tror Per Persson.  
Dagens Nyheter har också talat med säkerhetschefen på hotellkedjen Scandic, som ligger längst fram när det gäller åtgärder för att skydda hotellpersonalen. Enligt honom är alla Scandichotellen utrustade med både mobila och fasta larm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078