23948sdkhjf

Flygplatser fortsätter vara bakteriehärdar

Lådorna i flygplatsernas säkerhetskontroller är de största smitthärdarna på flygplatserna. Värre än både toaletterna och passkontrollerna.

Enligt en finsk-brittisk studie från 2016 kan bland annat virus i luftvägarna lätt spridas på flygplatser. I studien, som ingår i en EU-satsning, undersöktes flera olika ytor som resenärarna kommer i kontakt med, rapporterar SVT.

Förutom lådorna i säkerhetskontrollen, tog forskarna prover på bland annat disken vid passkontrollen, lekutrymmen, luften och toaletterna. I tio procent av proverna hittade de virus. Säkerhetskontrollens lådor visade sig vara de största smitthärdarna för just luftvägsinfektioner orsakade av virus. Lekutrymmena för barn var också verkliga smittkällor.

Den 19 oktober 2017 skrev vi här på Cleannet om hur Akron-Canton Airport i den amerikanska delstaten Ohio håller just lådorna i säkerhetskonmtrollerna smittfria med hjälp av nanoseptiska mattor. Se den artikeln här.

Och den 5 februari i år skrev vi om hur bakteriebemängda flygplanens toaletter och passagerarsäten är. Läs den artikeln här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062