23948sdkhjf

Tre profiler i branschen listar viktiga valfrågor

Städtjänster och lokalvårdare ska värderas högre. Offentliga myndigheters prisjakt på billiga städtjänster stoppas. Arbetsförmedlingen och LAS bör reformeras. Rent bad tre branschföreträdare berätta vilka viktiga vallöften de vill se i höst.

Sunny Quddus, vd Rengörare Näslund: 

– Det finns upphandlingsenheter som är fixerade vid tanken på lägsta tänkbara pris för lokalvård. Vi har mött kommuner som satt timpriset till 225 kronor. Detta i ett läge när vår egen lagstadgade minimikostnad per arbetstimme ligger på 220 kronor med branschtillägget. Man undrar hur de tänker? Den kommunala sektorn borde tvärtom fungera som ideal och en kraft som tar ansvar för seriöst företagande.

– Det är ett allvarligt systemfel som politikerna måste gör något åt. Antingen genom lagstiftning eller genom att man ger direktiv till sina upphandlingsenheter. Kanske direktiv som specificerar ett basindex för hur lågt man får gå vid inköp av lokalvårdstjänster.

Ett annat problem är att avtalstiderna för städkontrakt i offentlig sektor krymper drastiskt. Avtal som tidigare brukade tecknas på 4-5 år erbjuds numer ofta på 2+1/1+1-åriga kontrakt. Den negativa utvecklingen förstärks av att många lågprisaktörer konkurrerar om kontrakten, ofta mindre nystartade bolag, ibland lågprisbolag från andra EU-länder.

– Det den seriösa städbranschen kräver av politikerna är således reformer som främjar samhälleligt, kommersiellt och socialt sunda städentreprenader, avrundar Sunny Quddus.

Emma Unevik, vd Stockholms Städsystem och ordförande i Almega Städföretagen:

– En viktig politisk reform är att LAS ses över. Det är hög tid, inte bara för arbetsgivarnas skull utan även för arbetstagarnas bästa – sagt med tanke på orimliga inlåsningseffekter och annat. LAS fungerar generellt dåligt. När det gäller till exempel uppsägning av personliga skäl så har mindre företag ibland inte råd att säga upp medarbetare som har misskött jobbet. Det har närmast blivit kutym att företag, ofta till höga kostnader förväntas köpa ut en anställd som inte har skött sig. Det ska inte behöva vara så.

– Vi vill också höra att Arbetsförmedlingen reformeras. I sin nuvarande form är den väldigt ineffektiv. Det krävs inte minst förändringar som ger en bättre matchning när företag rekryterar personal. I Städbranschen skulle vi ha stor nytta av det, till exempel inför rekrytering av arbetsledare. Arbetsförmedlingen har idag ett så pass dåligt rykte att duktiga arbetssökande ofta väljer andra förmedlingsvägar.

Emma Unevik vill även att politikerna håller koll på att EU-kommissionens beslut angående Samhall verkligen genomförs. Kommissionen beslutade nyligen att svenska statens merkostnadsersättning till Samhall inte är förenlig med den inre marknaden. Emma Unevik hoppas på att detta införs på ett sätt som gagnar alla parter till det bästa.

Hon säger slutligen att man med olika mål och medel måste höja städyrkets status. En viktig sak är att tydliggöra det självklara; att städning inte kan bedrivas gratis utan att det är en viktig samhällsfunktion som – likt alla andra professionella tjänster – kostar pengar.

Matthias Lindholm, affärsutvecklingschef på L&T och ordförande i Städbranschen Sverige:

– Det man kan begära är att ansvariga politiker lägger grunden för ett regelverk som garanterar hållbar upphandling också inom städsektorn. Och det handlar inte bara om lagtext, utan om en rad förutsättningar som behövs för att en seriöst verkande städbransch ska kunna fungera. Till exempel i linje med de förslag och åtgärder som Almega och Städbranschen Sverige arbetar för.

 – Det finns frågetecken på flera olika plan som rör branschen och som behöver redas ut. Från Städbranschen Sveriges sida undrar vi bland annat hur det ökade antalet lönebidrag fungerar. Vi har i flera möten med Arbetsförmedlingen framfört att det behövs en bättre kontroll på hur lönebidrag används och hur systemet fungerar. Ett rimligt krav är att staten skapar en fungerande modell för uppföljning och transparens.

Matthias Lindholm säger att politiska åtgärder ytterst har sin naturliga koppling också till frågan om hur man höjer städyrkets status.

 – Orsak och verkan hänger ihop. Jag menar att om man sätter rätt priser och rätt villkor i städupphandlingarna så leder det i förlängningen till bättre villkor och bättre förutsättningar för lokalvårdarna. Även med större möjlighet för företagen att satsa på utbildningar och andra insatser som utvecklar och kommer personalen till godo.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143