23948sdkhjf

De använder rot- och rutavdragen

Skatteverket har på uppdrag av regeringen gjort en fördjupad analys av könsuppdelningen av bland annat rot- och rutavdragen. 

Ananlysen visar att rotavdrag används mest av mänoch i synnerhet av män mellan 65 och 70 år med högre inkomster än genomsnittet. Rutavdraget däremot används främst av kvinnor över 70 år samt av höginkomsttagare med barn. 

Utnyttjandet av rot- och rutavdrag har visat sig minska det närmaste året efter att personerna fått barn, för att sedan öka till en högre nivå än innan barnet föddes. Användandet fortsätter öka bland dem som får upp till tre barn, men minskar bland dem som har fyra eller fler barn, skriver Skatteverket i sin presentation av analysen.

Mönstren för typen av tjänster kvinnor och män köper inom respektive avdrag är ganska lika, liksom beloppen som man köper tjänsterna för.

Det genomsnittliga rotavdraget för både kvinnor och män är cirka 15 000 kronor per år och det genomsnittliga rutavdraget 5 000 kronor. Båda avdragen används mer av personer med högre inkomster än genomsnittsbefolkningen. 

– Rotavdrag har använts mest till bygg, målning och tapetsering samt VVS-arbeten. Rutavdrag har till 95 procent använts för städtjänster, säger Ida Björklund, analytiker vid Skatteverkets analysstab.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094