23948sdkhjf

Ny vägledning: Så undviker du oseriösa företag

”Riskfaktorer – en vägledning för schysst konkurrens” heter en ny vägledning framtagen av Stora branschgruppen.

I vägledningen hittar upphandlare eller inköpare information om hur de kan kontrollera att leverantörer och underleverantörer är seriösa. Syftet är att visa på vilka uppgifter och vilken hjälp som finns hos olika myndigheter för att kontrollera leverantörer. Vägledningen ger också information om vad som kännetecknar ett oseriöst företag.

Bakom vägledningen står Stora branschgruppen, som är en sammanslutning av ett tjugotal myndigheter, arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer som gemensamt arbetar för schyssta villkor för både företagare och anställda.

Upphandlingsmyndigheten är en av myndigheterna vars jurist, Charlotta Frenander,  har skrivit ett avsnitt om arbetsrättsliga villkor.

– Avsnittet riktar sig främst till privata företag som deltar i offentlig upphandling. I samband med avtal med underleverantörer kan dessa företag behöva vägledning om vad som gäller vid utförandet av ett offentligt kontrakt.

Hon tillägger dock att vägledningen också kan vara användbar för upphandlande myndigheter.

Men det är inte bara upphandlare och inköpare som bör kontrollera leverantörer och underleverantörer. En noggrann kontroll bör även ske i motsatt riktning, vilket vi skrev om på Cleannet den 11 december 2017. Det händer att företag som upphandlar en tjänst varken betalar skatter, schyssta löner eller sina fakturor.  Läs den artikeln här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11