23948sdkhjf

Fart och fokus när NMV städar Utopia

Golv, toaletter, rulltrappor, Espresso House, Food Court och disk. Allt ska städas mellan klockan 6:00 och 10:00. Tempot är högt, koncentrationen tät. Timmarna tickar snabbt och klockan 10:00 öppnar affärerna.

Nancy, Theresé och Karolina Norrgård. Mor och två döttrar som arbetar hos Norrlands Miljövård (NMV) i Umeå. På olika nivåer sköter de städningen av den stora gallerian Utopia.

Mamma Nancy är serviceledare med ansvar för budget, planering, uppföljningar och den löpande kontakten med kunden, fastighetsbolaget Balticgruppen. Dottern Theresé är teamledare med ansvar för personalen och det dagliga städarbetet i gallerian.

Hon har just avancerat till serviceledare på 75 procent men har kvar teamledarrollen i gallerian på 25 procent. Stoltheten över det går inte att ta miste på.

– Det är jätteroligt. Nu har jag ansvar för 20 anställda och 40 kunder, säger hon med ett lyckligt leende.

Hon har arbetat med städningen av gallerian sedan den öppnades 2013. Då var både hon och Nancy anställda av Umiren som hade kontraktet med Balticgruppen. 2015 köptes Umiren av Norrlands Miljövård och både mor och dotter bytte arbetsgivare.

Den tredje familjemedlemmen, Karolina Norrgård, är en av de fyra lokalvårdarna som utför dagens morgonstädning i Utopia.

Rent möter Nancy och Theresé klockan åtta på morgonen. Med dem är Norrlands Miljövårds regionchef Stefan Joanzon.

Städpersonalen har varit på plats sedan klockan sex.

Inne vid ett av gallerians öppna torg åker Robert Nyström upp och ner för en av rulltrapporna. I ena handen har han en liten mikromopp som han håller mot trappans glasvägg. I andra handen har han en sprejflaska med ultrarent vatten.

– Vi använder det renade vattnet till nästan allting, upplyser Theresé. Det är i stort sett bara till toaletterna och i skurmaskinerna som vi använder rengöringsmedel. Vattnet lämnar ingenting kvar på ytan som fingeravtryck kan fastna i.

Medan vi rör oss genom de olika utrymmena sveper Theresé blick vant fram och tillbaka. Mer eller mindre i farten fyller hon på plastpåsar i familjerummet, tömmer tvättmaskinen i ett av städrummen, rättar till en sned matta i hissen…

När vi passerar någon av de fyra lokalvårdarna som sköter morgonstädningen skämtar hon vänligt eller säger något uppmuntrande.

I en av gallerians 14 toaletter hittar vi Karolina Norrgård. Att städa toaletterna är ofta ett tufft uppdrag, även om de städas tre gånger om dagen och trots att bara en enda toalett, handikapptoan, är öppen efter affärstid.

Både Theresé och Nancy tittar in och konstaterar att just den här morgonen är toaletterna normalt skräpiga. Så är det inte alltid.

– Ser det hemskt ut någonstans så hjälps vi åt, säger Theresé. Varje morgon stämmer vi av läget över en snabb kaffe vid halv åtta och kan fördela om arbetet om någon behöver förstärkning. Vi har också kontakt med varandra via vår facebookgrupp. Och är det akut finns ju telefonen.

Av de fyra som tar hand om morgonstädningen arbetar två, Robert Nyström och Felix Lundgren, heltid i gallerian. De två andra lokalvårdarna går därifrån efter klockan tio. Klockan två kommer eftermiddagslaget som bland annat ska städa källaren och ta över ansvaret för den så kallade Food Courten fram tills restaurangerna stänger.

NMV i Utopia:

  • Städyta: 5 500- 6 000 kvm
  • Avverkningsgrad: 385-400 kvm/tim
  • Antal dagar/vecka: Sju
  • Lokalvårdare: 14 inkl. en teamledare och en serviceledare
  • Antal på plats: Fyra från 6:00-10:00, av vilka två fortsätter till klockan 14:00. Två nya från 14:00-19:00
  • Tider: 06:00-19:00
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081