23948sdkhjf

Städaren som tv-tittarna älskade

Lotta Öström är den stolta lokalvårdaren från Kalix som tog tv-tittarna med storm i årets säsong av Sveriges Mästerkock. Lotta höll sig kvar i tävlingen tills de bara var fyra kvar, men där tog resan slut. Nu väntar nya resor.

Grattis Lotta, ska du lämna lokalvården nu?

– Det beror på. Man blir ju äldre och måste börja tänka på kroppen, så dyker andra möjligheter upp så... Just nu har jag ett vikariat som är halvtid på teknisk försörjning inom Vatten & Renhållning och halvtid i receptionen i kommunens infocenter. Förlängs det vikariatet så vill jag gärna fortsätta, även om lokalvårdare är ett bra yrke.

Inga tankar på att bli professionell kock?

– Nej, jag har fått lite erbjudanden, men jag är för gammal för restaurangjobb. Fast jag gästspelar gärna och gör det en hel del sedan Mästerkocken tog slut. Jag har kontaktats för event, en mattidning har bett mig blogga och jag har föreläst om den här resan jag gjort. Och så har jag min matblogg, lottaostomsmat.se, som jag startade när tävlingen var över.

Har kommunen som arbetsgivare varit positiv?

– Folk tycker ju att jag gör något för Kalix. Jag har fått tjänstledigt när jag behövt och utbildningsförvaltningen har bett mig åka runt till alla skolorna och laga mat med kökspersonalen. Som inspiration. Vi lagar mina recept och ungarna älskar det. Man får ju så tydlig respons från barn.

Hur länge har du arbetat som lokalvårdare?

– Åh, hela livet kan man säga. Jag började direkt efter skolan och har hunnit få guldklocka av kommunen.

Var städar du?

– Nu är jag i kommunhuset men jag var i poolen under flera år och täckte upp där det behövdes folk, så jag har nog städat överallt i hela kommunen. 

Hur är det att vara lokalvårdare i Kalix kommun?

– Det är bra. För några år sedan fick alla gå SRY-utbildningen och då höjdes ju statusen lite. Men hur jobbet är beror ju också mycket på hur man själv är som person. Jag har aldrig känt att jag "bara" är lokalvårdare. Det är ett precis lika viktigt yrke som hjärnkirurgens. Är det inte städat fungerar inte sjukvården. Vi är jätteviktiga.

Hur reagerade dina arbetskamrater när du var med i Mästerkocken?

– De tyckte det var himla kul. Men många av dem visste inte att mat var så stort i mitt liv. Man går ju ganska mycket ensam och då tänker jag mycket på recept. Det är många recept som kommit till bakom moppen. Men det pratar man ju inte så mycket om.

Och hur har Mästerkocken påverkat ditt liv, förutom gästspelen du gör?

– Jag har växt enormt mycket under den här resan. Innan de där sex veckorna som inspelningen tog hade jag ju aldrig varit iväg på egen hand. Jag vill verkligen uppmana alla som har en dröm att följa den! 

Men du sökte inte själv till tävlingen, hur kom du med?

Jag har haft ett Instagramkonto i flera år där jag lägger ut recept. Redan innan Mästerkocken hade jag 3 000 följare. Några av dem tipsade Meter Television, som gör programmet, och de ville ha med mig. Jag hade aldrig vågat söka själv. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062