23948sdkhjf

Uppsala tar steg mot bättre upphandlingar

Uppsala kommun tog igår beslut om en ny upphandlingspolicy som ska gynna företag med schyssta villkor. Enligt kommunalrådet Erik Pelling (S) har fokus tidigare legat för mycket på lägsta pris.

Nu tar Uppsala kommun återigen ett krafttag för att skärpa policyn för de offentliga upphandlingarna. Det har kommunen gjort förr.

Bland annat togs beslut i juni 2016 att skärpa uphandlingspolicyn, sedan det avslöjats att ett städbolag, som var under utredning av Skatteverket för falska underleverantörer och svarta löner, tilldelats kommunens städuppdrag.

Trots det blev ordningen inte mycket bättre.

För i januari 2017 avslöjade Uppsala Nya Tidning att kommunen låtit ISS städa Fyrishovsarenan i 24 år. Det fanns inte ens ett kontrakt på upphandlingen, för det hade slarvats bort. Städningen kostade kommunen 3 miljoner årligen, en summa andra entreprenörer hävdat att de kunde matcha, om de bara fick chansen.

Återigen lovade kommunen att göra bättring. 

Uppsala kommun genomför upphandlingar för cirka 3,4 miljarder kronor årligen, pengar politikerna inte vill ska gynna oseriösa företag eller resultera i dålig kvalitet på de upphandlade tjänsterna.

Kommunalrådet Erik Pelling säger till UNT att risken för att företag konkurrerar med dåliga arbetsvillkor, lönedumpning och att man frångår svenska kollektivavtal för att vinna anbud, ökar om man bara tilldelar enligt lägsta pris.

– Det har i vissa fall lett till att vi fått sämre kvalitet på städning i våra lokaler. Det har kommunen själv bidragit till genom att vi inte ställt tydliga krav på entreprenörerna.

I den nya upphandlingspolicyn ska nu införas krav på både sociala, miljömässiga och arbetsrättsliga villkor. 

Politikerna kan inte garantera att det hjälper fullt ut, men att kraven i alla fall ger större möjligheter att göra tillsyn och följa upp de ingångna avtalen. Dessutom skickar policyn en signal om att Uppsala bara vill ha med seriösa företag att göra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063