23948sdkhjf

Arbetsledare hos ISS anklagas för grova trakasserier

Grova sexuella trakasserier, kränkningar, mobbning och hot har varit vardag för flera av ISS kvinnliga biljettkontrollanter, som arbetar åt SL, Stockholms Lokaltrafik. Trakasserierna är polisanmälda, men ISS säger att de gör en annan bedömning av situationen och har hittills inte velat flytta på arbetsledarna.

Biljettkontrollanterna som är medlemmar i fackförbundet Seko, har vittnat om hur arbetsledare trängt sig in i omklädningsrum för att efteråt berätta vilka trosor de haft på sig. Kvinnorna har utsatts för rent fysiska närmanden och fått kommentarer om sina kroppar. En arbetsledare har beskrivit hur han vill binda fast en av dem i sexuella syften samt kopplat hennes prestation på jobbet till hur mycket sex hon har haft. 

Två av kvinnorna är i dag sjukskrivna. En har tvingats säga upp sig från sin tjänst. Men arbetsledarna jobbar kvar på sina tjänster.

Sekos ordförande Valle Karlsson säger att arbetsledarna med all tydlighet visat att de har egenskaper som är direkt olämpliga för någon i arbetsledande befattning.

– Det minsta man kan begära är att de ska omplaceras till andra arbetsuppgifter. Det hela är fullständigt oacceptabelt.

Seko har i en lokal tvisteförhandling med ISS krävt skadestånd för brott mot personuppgiftslagen för spridningen av sjukjournaler, brott mot lagen om anställningsskydd för framprovocerad uppsägning, förlorad arbetsförtjänst, trakasserier, diskriminering och kränkande särbehandling.

Den lokala tvisteförhandlingen slutade i oenighet och Seko har därför begärt centrala förhandingar som preliminärt ska hållas den 13 mars.

– Fokus ligger på att våra medlemmar får upprättelse. De ska få möjlighet att återgå till sina jobb utan att vara rädda, säger Valle Karlsson.

ISS säger till SVT att företaget gjort en annan bedömning av frågan än Seko.

– Vi har gjort en ordentlig utredning och vi och Seko har kommit till olika slutsatser, säger Ulrika Södergren Andersson, områdeschef för key account public på ISS, till SVT.

I övrigt hänvisar ISS till de centrala förhandlingarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.221