23948sdkhjf

Fastighets avvisar etableringsjobben

Fastighetsanställdas förbund väljer att avvakta innan det säger ja till regeringens och arbetsmarknadens parters förslag till etableringsjobb för nyanlända. Enligt förbundets ordförande Magnus Pettersson är risken för stor att arbetsgivare inom städbranschen överutnyttjar stödet.

Ett antal fackförbund är inte med på uppgörelsen mellan regeringen och arbetsmarknadens parter, angående etableringsjobb för nyanlända. Trots att LO är med i uppgörelsen ställer sig exempelvis Fastighetsanställdas förbund, Seko, Bygg och Transport vid sidan om. 

Fastighetsanställdas förbunds ordförande Magnus Pettersson säger till tidningen Fastighetsfolket att det redan finns för många olika typer av anställningsstöd.

– Vi är inte beredda att gå vidare och förhandla med vår motpart. Det är framför allt på städsidan som vi ser en risk för överutnyttjande av anställningsstöd. 

Han anser att man bör rensa  bort ett antal av de befintliga stöden innan man lägger till ett nytt. Magnus Pettersson säger också att Fastighets har medlemmar som fått frågan om vilka anställningsstöd de kan få, när de söker städjobb.

Det är ett bekymmer som regeringen och parterna haft uppe och i förslaget ingår att parterna ska bilda en nämnd som ska bedöma om anställningsstödet missbrukas av en arbetsgivare. Dessutom ska etableringsstödet endast få utnyttjas av arbetsgivare som har kollektivavtal. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078