23948sdkhjf

Alla får inte skydd mot mässling

I samband med mässlingutbrottet i Göteborg vid årsskiftet, kartlades all städpersonal på sjukhusen. 150 lokalvårdare omplacerades eller stängdes tillfälligt av med lön. Men alla sjukhus i landet har inte samma beredskap för städpersonalen.

På juldagen gick Sahlgrenska Universitetssjukhuset in i stabsläge med anledning av mässlingsmittan. Sju patienter var konstaterat sjuka och man befarade många fler smittade.

En inventering gjordes av vaccinationsstatus hos de 17 000 anställda på sjukhusen i Göteborg. Ingrid Karlsson är verksamhetsutvecklare för Regionservice lokalvård i Västra Götalandsregionen. Hon drog igång arbetet direkt.

– Vi kartlade samtliga totalt 300 anställda inom lokalvården på sjukhusen i Göteborg, berättar hon. Det var en jättestor apparat. Sektionscheferna hade huvudansvaret men det var teamcheferna som gjorde det stora jobbet.

Totalt 150 lokalvårdare bedömdes ha otillräckligt skydd eller oklar immunitet. Dels personer födda mellan 1960 och 1982, dels personer födda utomlands.

– Vi har väldigt många invandrare och hos många fanns en stor osäkerhet om de var vaccinerade, säger Ingrid Karlsson.

I väntan på testsvar eller vaccination, omplacerades de och fick städa utrymmen där det inte vistades några patienter. Som en ren säkerhetsåtgärd blev några få avstängda med lön under fem dagar.

Region Skåne har också städningen på sjukhusen i egen regi, via Regionservice. Med anledning av mässlingutbrottet i Göteborg ska all personal med patientkontakt erbjudas gratis vaccinering. Likaså ska det bli ett krav vid nyanställningar.

– Region Skåne gör ingen skillnad på vårdpersonal och servicepersonal, säger Patrik Lundström, kommunikationschef för Regionservice. All personal som är nära patienterna ska ha samma skydd.

På Södersjukhuset (Sös) i Stockholm har Miab NCA entreprenad på städningen och sjukhuset överlåter ansvaret för städpersonalens vaccinationer på företaget.

– De är inte vår personal, så vi tar inte ansvar för om de är vaccinerade, säger presschef Sofia Sjöman-Waas. Jag pratade faktiskt som hastigast med städchefen igår och frågade om de haft frågan om mässlingvaccination uppe till diskussion efter utbrottet i Göteborg. Men det hade de inte.

På Sös erbjuds all nyanställd personal vaccinationer och i ett speciellt projekt sedan sommaren 2017 har samtlig hälso- och sjukvårdspersonal, födda mellan 1960 och 1980, erbjudits mässlingvaccination. Projektet avslutades i januari då den sista gruppen, administrativ personal, erbjöds vaccination mot mässlingen.

Men inget liknande erbjudande har gått ut till städpersonalen.

Region Gävleborg, där Coor har entreprenad på städningen av sjukhusen, har inventerat skyddet mot mässling hos all personal. De utan skydd erbjuds vaccination.

Ingegerd Hökeberg, biträdande smittskyddsläkare, skriver i ett mail till Rent att även personal som jobbar inom sjukvården med andra arbetsgivare, är inkluderade:

”Det är mycket viktigt eftersom städpersonal och andra, till exempel tekniker och reparatörer, rör sig i sjukvårdslokalerna.”

 Fakta:

Det ankommer på varje arbetsgivare att skydda personalen från mikrobiologiska arbetsmiljörisker, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift (AFS 2005:1).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203