23948sdkhjf

Reviderat EU-direktiv kan minska lönedumpning

Ett preliminärt EU-beslut är nu klart för arbetstagare som tillfälligt utstationeras i ett annat EU-land. Lika lön för lika arbete ska gälla. Därmed minskas risken för lönedumpning när företag använder utländsk arbetskraft.

Lönedumpning är ett känt problem i bland annat byggbranschen och städbranschen. Företag kan, med stöd av EU:s gällande utstationeringsdirektiv, komma undan med att endast betata minimilön till tillfälliga arbetare från ett annat land. 

Nu har EU:s institutioner, efter långa och många diskussioner, enats om ett kopromissförslag som Sveriges representant i arbetet, Martita Ulvskog, är mycket nöjd med. 

Enligt förslaget ska ersättningen för utstationerade arbetstagare, från första dagen, vara densamma som för inhemska arbetstagare – om de utför samma arbetsuppgifter.

Dessutom ska lokala kollektivavtal även gälla utstationerade arbetstagare och en utstationering pågå i max 12 månader med möjlighet till sex månaders förlängning. 

Arbetet med förändringen av utstationeringsdirektivet har pågått länge och i oktober 2017 kom ministerrådet med ett förslag som antogs av 21 av EU-ländernas 28 arbetsmarknadsministrar. Ungern, Polen, Lettland och Litauen röstade emot, medan Storbritannien, Irland och Kroatien lade ner sina röster.

Det som nu hänt är att förslaget ytterligare filats på och en slutlig överenskommelse kunnat nås. Denna ska röstas om i EU-parlamentet, förhoppningsvis inom ett halvår.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094