23948sdkhjf

SBS diskuterar kollektivavtal för medlemmarna

Krav på kollektivavtal i upphandlingar blir allt viktigare i städbranschen. Det har också lett till att branschorganisationen Städbranschen Sverige under en längre tid diskuterat frågan om hur det ser ut bland de egna medlemmarna.

Matthias Lindholm, ordförande för Städbranschen Sverige säger att en del av organisationens arbete är att försöka uppnå rättvisa villkor i branschen.

– 2017 fick dåvarande styrelsen gehör för en förändring i verksamhetens stadgar. Årsmötet ville dock inte gå hela vägen till ett absolut krav, men gjorde tillägget ”Kollektivavtal eller liknande”, men med dokumenterade villkor.

Den förändringen ser Matthias Lindholm som ett stort framsteg, särskilt då Städbranschen Sverige har ett brett medlemsregister med många företag och organisationer som inte är direkt påverkade av de krav på kollektivavtal som debatten handlar om.

Bland Städbranschen Sveriges medlemmar finns både materialleverantörer, konsulter och många städenheter inom landsting och kommuner.

– Om vi ställer krav på att alla våra medlemmar ska ha kollektivavtal, så riskerar vi att utestänga flera av dem. Men vi har inte lagt krav om kollektivavtal, för de av våra medlemmar som är privata städleverantörer, åt sidan. Frågan kommer att beredas inför 2018 års årsmöte, säger Matthias Lindholm.

Han tillägger att hela branschen lider av att städbolag dumpar sina priser, bland annat genom att inte betala ordentliga löner till sina anställda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094