23948sdkhjf

Flygplatser är smutsiga smitthärdar

Flygplatser kan vara rejäla bakteriehärdar. Ju fler som reser desto fler sprider också sina bakterier på allt från incheckningsautomaterna till flygplanstolarnas säkerhetsbälten. Vissa bakterier är snälla, men där finns också sådana man inte vill komma i kontakt med.

När vi reser på semester hoppas vi att ingen förkylning eller annan åkomma ska drabba oss före avresedagen. Med gott humör kliver vi in på flygplatsen och checkar in vid automaterna.

Men där kanske vi begår ett misstag. Det varnar i alla fall den amerikanska försäkringssajten InsuranceQuotes.com för i en rapport som avslöjar vilka punkter som är mest bakteriebemängda på en flygplats och i flygplanen.

Smutsigast av allt var knapparna på incheckningsautomaternas skärmar. I genomsnitt levde där 39 348 CFU (colony-forming units = kolonier av bakterier) per cm2

Som jämförelse uppger Incurance Qoutes rapport att det på toalettsitsen i en amerikansk privatbostad finns cirka 27 CFU per cm2.

På andra plats i smutsighetsgrad kom armstöden på stolarna vid gaterna. Där hittades 3 353 CFU/cm2.

Ombord på flygplanen visade sig toaletterna vara lortigast med 14 747 CFU/cm2, med de uppfällbara borden vid sittplatserna som god tvåa med 1 797 CFU.

Bakterierna som hittades var allt från svampsporer till olika typer av så kallade grampositiva kocker samt både grampositiva och gramnegativa stavformiga bakterier.

Bakterier som ingår i de två sistnämnda grupperna kan ge rejäla diaréer och hittades främst på stolarnas armstöd och på säkerhetsbältena ombord på flygplanen.

Ett gott tips är att tvätta händerna ofta och ha spritade handservetter med sig på resan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078