23948sdkhjf

Mjölbys direktupphandling underkänd

Mjölby kommun skrev två tillfälliga "innovationsavtal" om tvätt- och städtjänster med Samhall, gällande ett så kallat utvecklingsprojekt under ett år. Nu har förvaltningsrätten i Linköping underkänt avtalen.

Mjölby kommuns tanke var att Samhall skulle avlasta undersköterskorna i hemtjänsten och på kommunens äldreboenden. Om Samhall skötte tvätt och städ skulle undersköterskorna få mer tid till vården. 

Utöver det hoppades kommunen också kunna skapa arbetsmöjligheter för Mjölbybor inom LSS-verksamheten.

Problemet var att ingen upphandling gjordes, eftersom kommunen ansåg att det enbart handlade om ett ettårigt projekt, med start i februari 2017, skriver Östgötacorrespondenten. 

Men ett konkurrerande städföretag ansökte om överprövning och menade att de två avtalen borde ha utannonserats enligt LOU. Förvaltningsrätten i Linköping gav städföretaget rätt och därmed har kommunens avtal med Samhall sagts upp.

Den ettåriga projekttiden har dock hunnit löpa ut och nu ska verksamheten utvärderas innan Mjölby kommun tar beslut om tvätt- och städtjänsterna ska upphandlas eller skötas av vårdpersonalen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078