23948sdkhjf

EU-kommissionen: Statens ersättning till Samhall strider mot regelverket

Efter närmare fyra års arbete har EU-kommissionen slutligen beslutat att svenska statens merkostnadsersättning till Samhall inte är förenlig med den inre marknaden och att man på flera punkter bryter mot regelverket.

I mars 2014 lämnade Almega Städföretagen in ett klagomål till EU-kommissionen, vilket nu resulterat i att kommissionen beslutat att svenska statens merkostnadsersättning till Samhall strider mot reglerna för den inre marknaden.

Almega Städföretagens ordförande Emma Unevik välkomnar beslutet.

– Vi har i många år hävdat att statens merkostnadsersättning till Samhall leder till en osund konkurrens i städbranschen. Många av våra medlemsföretag upplever att Samhall lägger alltför låga anbud. Det riskerar att konkurrera ut privata entreprenörer med hjälp av statens pengar, säger hon.

EU-kommissionen fällning innebär att Sverige, senast 31 december 2018, ska genomföra en åtgärdslista på sju punkter. Bland annat måste Sverige utse en myndighet med särskilt uppdrag att kontrollera Samhall. EU-kommissionen pekar på att det bland annat saknas kontrollmekanismer för eventuell överkompensation samt påtalar brister i redovisning och öppenhet.

Om Svenska staten inom ett år åtgärdar de sju punkterna kommer inte Sverige att bötfällas. Städföretagen kommer dock inte att kompenseras retroaktivt

– Det är bra att frågan nu är prövad och att EU-kommissionen varit tydlig i vilka åtgärder som måste göras från Svenska statens sida. Städföretagen kommer naturligtvis att noga följa vilka åtgärder som vidtas, och hur de fungerar i praktiken, kommenterar Emma Unevik.

Flera privata städföretag har under senare år anmält Samhall till Konkurrensverket för att de anser att Samhall bedriver osund konkurrens med hjälp av den statliga merkostnadsersättningen. Konkurrensverket har dock inte gått vidare i ett enda fall, förrän plötsligt i maj 2017 då en utredning startades.

Utredaren Karin Larsson sa i november till tidningen Fastighetsfolket att utredningen kan komma att leda till en stämningsansökan, men att man inte kommit så långt i arbetet ännu.

Konkurrensverket har befogenhet att väcka talan i domstol, om de anser att Samhall inte följer den svenska konkurrenslagen, vilket EU-kommissionen också påpekar i sitt beslut.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094