23948sdkhjf

Så kollar du om beställaren är schysst

Vem är det egentligen du gör affärer med? Entreprenörer synas ofta noggrant i sömmarna innan de får ett uppdrag, det är dock lika viktigt för entreprenören att kolla upp sin beställare.

I över tio års tid har Skatteverket arbetat för att förebygga ekonomisk brottslighet, inte minst inom bygg- och anläggningsbranschen, men även inom städbranschen.

Eleni Kidhall Tosting, jurist på Skatteverket, säger att tanken är att företag som inte sköter sina skatter och avgifter ska hindras från att ta del av både den offentliga och den privata marknaden för upphandling.

Hon råder leverantörerna att vara vaksamma och inte låta sig invaggas i trygghet, utan kontrollera de företag man planerar att arbeta åt. Ett sätt att göra det på är att använda Skatteverkets offentliga uppgifter, som är tillgängliga för alla medborgare – alltså även för underentreprenörer som vill kolla upp sin beställare.

– Uppgifterna man får fram är dock ingen garanti för att ett företag är seriöst. Det kan slinka igenom någon som i sin tur handlar upp ”småskuttar” som de aldrig tänker betala, varnar Eleni Kidhall Tosting.

I en värld där det främst är priset som avgör vem som får uppdraget kan det kännas svårt att ”vara besvärlig”, men trots det hoppas Eleni Kidhall Tosting att entreprenörerna törs stå på sig.

– Fler och fler är intresserade av att göra rätt, då borde det vara intressant att anlita ett företag som är så noga med att göra rätt, att de kollar upp mig som beställare. Då kan noggrannheten bli en fördel i upphandlingen, ett sätt att marknadsföra sig.

Så hur gör man?

Börja med Skatteverkets offentliga uppgifter.

Sex kriterier är viktiga att kontrollera: F-skatt, arbetsgivaravgifter, lönekostnader, moms, skatteinbetalningar och betalningsuppmaningar.

Grunden är att se om det beställande företaget är registrerat för F-skatt, arbetsgivaravgifter och moms.

De uppgifterna kollar du enkelt genom att lämna in blankett SKV 4820, antingen i pappersform eller elektroniskt via skatteverket.se. Gå via e-tjänsten ”Hämta företagsinformation” på myndighetens hemsida.

Och var lugn, ingen kan se att du kollat ett visst företag, Skatteverket skickar inte ut sådan information.

Saknas F-skatteregistrering finns det anledning att vara extra uppmärksam, påpekar Eleni Kidhall Tosting.

– Både för att det är lätt att få F-skatteregistrering och för att det ska mycket till innan man blir av med den. Det har gått rejält långt om ett företag inte längre har kvar sin F-skatt.

Arbetsgivaravgifter kan också avslöja mycket. Varje månad ska företagen

rapportera sina inbetalade arbetsgivaravgifter.

– Betalar företaget inte ut någon lön en viss månad måste det ändå lämna in en arbetsgivardeklaration med redovisat belopp på noll kronor. Är den rutan tom har företaget låtit bli att rapportera, vilket är ett tecken på att det inte sköter sig som de ska, förklarar Eleni Kidhall Tosting

Den inrapporterade summan kan också ge en vink om hur stora lönekostnaderna är.

– En tumregel är att summan multiplicerad med tre blir den ungefärliga lönekostnaden. Har ett företag betalt in 10 000 kronor i arbetsgivaravgifter en månad, är den totala lönesumman för samma månad cirka 30 000. Bedöm om det är rimligt.

Är summan noll eller mycket låg kan det bero på att företaget saknar anställda eller använder sig av bemanningsföretag. Men det kan också vara ett tecken på att man betalar ut svarta löner.

– Det kan även finnas andra anledningar, så be dem förklara hur det hänger ihop, uppmanar Eleni Kidhall Tosting.

De allra flesta företag ska vara registrerade för moms och det kan vara bra att be om en förklaring om ett företag inte är det.

Hos Skatteverket finns dock ännu mer intressant information att hämta. Genom skattekontot kan man till exempel se om alla skatter är betalda eller om det finns betalningsuppmaningar.

Det går också att få information om taxeringar, omprövningar med mera.

Bolagsverket sitter också på värdefull information. Här kan man till exempel få information om ett företags styrelse. Genom att kombinera den informationen med den från Skatteverket, kan man alltså få veta styrelsemedlemmarnas beskattningsbara inkomst och om de betalt sina skatter som de ska.

– Ta reda på om styrelsen ofta byts ut och vilka andra företag styrelsemedlemmarna varit verksamma i. Har det varit många konkurser? Kolla också om personerna bakom företaget registrerat nya företag, tipsar Eleni Kidhall Tosting.

Även Kronofogden kan bidra med värdefull information. I myndighetens offentliga databaser finns information om eventuella skuldsaldon, ansökningar om betalningsförelägganden och skuldsaneringar med mera. Däremot ger Kronofogden inga kreditupplysningar. Om företaget är helt nytt då? Oseriösa personer kan ju köra ett bolag i botten för att sedan börja om på ny kula med nytt organisationsnummer.

Eleni Kidhall Tostings svar är att de inblandade personerna fortfarande kan synas i sömmarna, liksom företagets årsredovisning.

Till sist tycker hon att man bör lägga en fast rutin för anbudsgivningen, där det ingår att kolla allt – innan man skriver på. Sedan bör man följa upp kontrollerna var tredje månad.

Text: Ulrika Andersson

Fakta:

Kontrollera (återkommande)

  • Är företaget godkänt för F-skatt?
  • Är företaget registrerat för moms?
  • Redovisar företaget arbetsgivaravgifter?
  • Är arbetsgivaravgifterna rimliga?
  • Har företaget skulder hos Kronofogden?

För hjälp: Sök på ”kontaktpersoner – förebygga ekonomisk brottslighet” på skatteverket.se.

Källa: Skatteverket

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063