23948sdkhjf

VG-regionens tvätteri granskas

Konkurrensverket ålägger Västra Götalandsregionen att redogöra för sin försäljning av tvätteritjänster åt andra kommuner och landsting. Tvätteribranschen och Svenskt Näringsliv välkomnar Konkurrensverkets krav.

Konkurrensverket lämnade över åläggandet till Västra Götalandsregionen den 1 december och regionen har nu fram till och med den 21 december att återkomma med svar och redogöra för sin verksamhet.

Västra Götalandsregionen levererar tvätt och textilservice åt den egna verksamheten, genom det helägda Tvätteriet Alingsås. Men tvätteriet levererar också åt en rad kommuner utanför regionen, samt till landstinget i Värmland.

Att en offentlig aktör säljer tjänster utanför det egna geografiska området eller på den privata marknaden, kan strida mot kommunallagen och lokaliseringsprincipen och därmed snedvrida balansen för en konkurrenskraftig icke-skattefinansierad tvätterimarknad. Ämnet har har debatterats i flera år. 

Svenskt Näringslivs regionchef för Västra Götaland, Anna Gillek, anser att granskningen inte görs en dag för tidigt.

– Om offentlig sektor överväger att ge sig in på väl fungerande marknader är det oerhört viktigt att det blir konkurrens på lika villkor och att inte skattemedel används för att snedvrida konkurrensen, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203