23948sdkhjf

Gotland har direktupphandlat städ olagligt

Under 2016 direktupphandlade Region Gotland städtjänster för cirka en miljon kronor, avslöjar P4 Gotland. Gränsen för direktupphandling är enligt LOU 534 890 kronor, alla upphandlingar för belopp över den gränsen ska annonseras och upphandlas i konkurrens.

Dag Hultemar är chef för Region Gotlands upphandlingsfunktion och säger till P4 Gotland att de missat hur mycket pengar de numera upphandlar lokalvård för.

– Det är väldigt olyckligt att vi inte har upptäckt att volymerna har blivit så stora, att vi inte har hunnit göra någon riktig upphandling av städ, säger han.

Efter P4 Gotlands granskning har Region Gotland påbörjat arbetet med att göra en korrekt upphandling av städtjänster. 

När P4 Gotland begärde ut städavtal även från Gotlands kommuns förvaltningar, visade det sig att ingen hade riktig koll där heller. Många förvaltningar köpte in städningen själva och total överblick saknades. Exempelvis visade det sig att socialförvaltningen köpt in städning av ett privat städbolag – utan att ha annat än ett muntligt avtal som slöts 2010. 

– Nu har vi sagt upp det ickeavtal som vi har. Och vi har också, utifrån att ni (P4 Gotland, reds.anm.) har valt att titta på det här, blivit uppmärksammade på att vi inte alls har haft hela bilden. Nu har vi tillsatt en avtalscontroller för att se till att vi har avtal och att vi följer upp våra avtal när vi använder dem, förklarar socialförvaltningens chef Marica Gardell till P4 Gotland

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079