23948sdkhjf

De vann Visa Vägen-priset 2017

Östhammars kommun vann kategorin Årets Arbetsgivare och Arne Anderstedt, Högbo Bruk i Sandviken, vann kategorin Årets Eldsjäl i 2017 års Visa Vägen-priset. Ett hederspris delades också ut till Axel Johnson AB. Priset delas årligen ut till den arbetsgivare och den eldsjäl som har gjort allra mest i Sverige för att öppna arbetsmarknaden så att fler personer med funktionsnedsättning kan få ett jobb.

Arne Anderstedt tilldelades priset med motiveringen: 

Med värme, engagemang och en grundmurad tro på alla människors förmågor visar Arne Anderstedt varje dag vägen mot en arbetsmarknad där fler får plats och färre lämnas utanför. Genom ett inkluderande ledarskap, där alla ges möjlighet att delta, har han aktivt och målmedvetet skapat nya möjligheter till arbete för personer med funktionsnedsättning.

– Det är jätteroligt att få uppskattningen och ett kvitto på att vi gör någonting rätt uppe i Högbo bruk. Det är ett erkännande för vårt jobb med personer i utanförskap. Vi behöver tro på människors talang och förmåga. Vi behöver låta dem visa det. För alla har det, säger Arne Anderstedt.

Östhammars kommun tilldelades priset med motiveringen:

 Östhammars kommun har uppvisat både nytänkande och engagemang inom ett område med högt ställda krav. Genom att tänka långsiktigt har de utmanat såväl strukturer som fördomar och öppnat sina arbetsplatser i välfärdens kärna för personer med olika kompetenser och bakgrunder. Därmed visar de vägen mot en mer inkluderande arbetsmarknad.

– Jag är i chock. Jag kunde aldrig tro att vi skulle vinna!  Vi valde att upphandla tjänster så att det skulle gynna företag som anställer personer som står längre bort från arbetsmarknaden. Det är mitt tips till andra kommuner: använd er av den möjligheten, säger Carina Kumlin, vård- och omsorgschef i Östhammars kommun.

Vid prisets tioårsjubileum utdelades även ett hederspris till den arbetsgivare som bäst visat vägen mot en mer inkluderande arbetsmarknad sedan dess att priset instiftades. Vinnare blev Axel Johnson AB.

Axel Johson tilldelades priset med motiveringen: 
Axel Johnson har visat affärsnyttan av socialt ansvarstagande och genom en aktiv styrning skapat ett engagemang som genomsyrar hela verksamheten. Med ett tydligt ledarskap, som sträcker sig över generationsgränserna, har de skapat nya vägar till arbete för tusentals personer med funktionsnedsättning i hela landet. 

Om Visa vägen-priset

Visa vägen-priset delas varje år ut till den arbetsgivare och den eldsjäl som gjort mest för att öppna arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. Kriterierna är bland annat nytänkande och att satsningen ska vara utvecklande för både arbetsgivare och individ. Priset instiftades av Samhall år 2008 och en fristående jury utser vinnarna.

Visa vägen-juryn består av: 
Jan Scherman (juryns ordförande), diversearbetare i media, debattör och tidigare TV4-chef 
Anna-Lena Bohm, vice ordförande Svenskt Näringsliv 
Eva Nordmark, ordförande TCO 
Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO 
Kenneth Bengtsson, styrelseordförande i bl.a. Systembolaget 
Mats Eliasson, marknadsdirektör Samhall 
Peje Emilsson, grundare av Kreab, Demoskop, Kunskapsskolan och Silver Life

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094