Sanningar och skratt på SBS branschdagar

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen

Svanenkrav, ändliga och oändliga resurser och hur vi bör hushålla med dem. För och emot renat vatten och, inte minst, hur vi bör ta hand om varandra. Det var ämnen som fick de 75 deltagarna på Städbranschen Sveriges branschdagar i Falkenberg att både förfäras och gapskratta. (Artikeln uppdaterades 17/11).

Lena Richard från Ekocentrum i Göteborg berättade med inlevelse om hur jorden fungerar, vad den behöver för att fortsätta fungera. Och vad vi orsakar den med vårt nuvarande sätt att leva.

Men det var ingen dystopi hon utmålade, vi har alla möjlighet att dra vårt strå till den stack av åtgärder som kan vända utvecklingen och ge oss renare hav, jord och luft. 

Att använda miljömärka kem, biologiskt baserade kem eller inget kem alls. Att undersöka vilka mikrodukar vi använder, alla mikrodukar innehåller nämligen plast som sedan blir mikroplast i haven. Mikroduken ska helst inte släppa några fibrer alls ifrån sig.

Elsa Levinson från Miljömärkning Sverige berättade om alla de vässade Svanenkrav som infördes i början av året. Tydligt och klart förklarade hon vad företag måste göra för att leva upp till kraven och hur mycket de tjänar på det.

Jobbet ger helt enkelt besparingar i andra änden i form av ordning och reda på utgifterna och kapade kostnader för kem, plastpåsar och exempelvis bränsle.

Läs också: K2 Comfort får stanna i SBS

Under första dagen hölls också en paneldebatt om renat vatten, eller ultrarent vatten, med SBS Magnus Rönnmark, OrboTechs Mats Johansson och Dennis Koonink från Sorma. 

Det hettade stundtals till då Magnus Rönnmark ansåg att avjoniserat och partikelfritt vatten inte gör ett dugg renare än vanligt kranvatten. Ytorna blir blankare för att det renade vattnet inte lämnar några rester efter sig. Men renare blir de inte, hävdade han med bestämdhet och efterlyste en helt opartisk undersökning.

Mats Johansson tog det lugnt, gick inte i klinch, utan lade sin kraft på att behålla en god stämning. Dennis Koonink, som inte talade svenska, föreföll inte helt förstå vad det hela handlade om. Han fick dock förklara hur Sormas ECH2O fungerar och skiljer sig från det renade vattnet. ECH2O-vattnet är kranvatten som genomgått elektrolys och laddats med syrebubblor. Det används på många ställen med mycket goda resultat. 

Dennis Koonink berättade även om företagets andra rengörande vatten, som också är vanligt kranvatten som genomgått elektrolys, samt fått en nypa salt. Under elektrolysen framställs två olika rengörande vatten, ett alkaliskt som innehåller natriumhydroxid, tänkt för vanlig rengöring, samt ett decificerande vatten.  

Läs också: Bli Städbranschens Miljöföretag

Magnus Rönnmark var kritisk även till detta och ansåg att det alkaliska vattnet rent av kan förstöra golv. 

Men enligt Dennis Koonink är ett PH mellan 10 och 11 inga problem. Natriumhydroxiden är så utspädd med vatten att den inte är frätande. I den utspädda formen har den bara en rengörande effekt. 

Natriumhydroxid i koncentrerad form är samma sak som lut, det vill säga starkt frätande och mycket farligt.

Dag två handlade om människor och avfall. 

Moderatorn Anders Lundin från Värdegrundsfabriken fick alla deltagarna att lätta på trycket och skratta gott, när han målade upp hur vi förhåller oss till varandra. Hur och när vi utesluter och inkluderar. Väljer och väljer bort, uppmärksammar och blundar. 

Och hur vi kan göra allting, för både oss själva och varandra, så mycket bättre med väldigt lite ansträngning.

Sista talaren var Christoffer Sahlén från Sahlénia Avfallsmäkleri, som berättade om hur bolag som hanterar vårt avfall ofta har skrämmande dålig koll på sin egen administration. Medvetet eller omedvetet må vara osagt. Men det leder till att kunden inte sällan får betala alldeles för mycket pengar.

Hans tes var naturligtvis att det kan vara bra att använda sig av en avfallsmäklare som hjälper en att hålla koll på avtalen med bolagen som hämtar avfallet. Men oavsett det, så hade han intressanta saker att berätta som säkert fick flera av deltagarna att gå hem och kolla avtalet med företagets eller kommunens sophämtningsföretag.Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Två Karlstadsföretag blir ett

Det Karlstadsbaserade hemserviceföretaget Hemänglarna har förvärvat en av sina konkurrenter på orten, AH Hemservice. Hemänglarna har tagit över alla kunder och hela personalen från AH Hemservice och växer därmed med 30 procent.

Nio av tio fastighetsbolag har IoT-lösningar

Enligt en undersökning beställd av Schneider Electric, har 89 procent av 125 intervjuade svenska fastighetsägare, investerat i uppkopplade lösningar och tjänster för drift och fastighetshantering.

Essity och Sodexo populära arbetsgivare

Hon utvecklar Västra Götalands lokalvård

Bli Städbranschens Miljöföretag

Städbranschen Sverige vill uppmuntra och sprida information om gott miljöarbete. Ett nytt led i den strävan är att organisationen nu inbjuder till en tävling bland medlemsföretagen om att bli Städbranschens Miljöföretag 2018.

Sanningar och skratt på SBS branschdagar

Svanenkrav, ändliga och oändliga resurser och hur vi bör hushålla med dem. För och emot renat vatten och, inte minst, hur vi bör ta hand om varandra. Det var ämnen som fick de 75 deltagarna på Städbranschen Sveriges branschdagar i Falkenberg att både förfäras och gapskratta. (Artikeln uppdaterades 17/11).

Nyhetsbrev

Ung Städarna-vd prisad

Arkiv

ISSA och Interclean går skilda vägar

Amsterdam Rai och ISSA, den internationella organisationen för städbranschen, har med omedelbar verkan avslutat sitt samarbete kring mässorna i Amsterdam. Enligt vad Amsterdam Rai skriver på sin hemsida är beslutet taget i samförstånd. ISSA hävdar dock att Amsterdam Rai ensidigt tagit beslutet.

Städarna vill inta tredjeplatsen

Igår skrev vi att Städarna i Göteborg förvärvade Örgryte Städ AB den 1 november. Det var Städarkoncernens hittills största företagsköp. Men samma dag köpte Städarna ytterligare två företag, uppsalabolaget Hemilia Hemservice AB och Maria Krynski i Mjölby.

Mohammed ny CFO hos Hemfrid

Städarna i Göteborg förvärvar Örgryte Städ

Den 1 november förvärvade Städarna i Göteborg AB städföretaget Örgryte Städ AB. I samband med förvärvet tar Städarna över samtliga kunder och medarbetare. Företagets tidigare ägare Jonas Nordenmark fortsätter som arbetsledare hos Städarna.

ISS minskade plasten med 74 ton

NMV har förvärvat HH Städ

Torr dagisluft kan öka smittspridningen

Norge först med Swingobot 2000

Norge blir ett av de första länderna i världen som Diversey låter lansera den nya städroboten Taski Swingobot 2000 i. Roboten kommer att säljas från och med årsskiftet genom leverantören Lilleborg, skriver norska tidningen Renholdsnytt.

Rengöring med "goda" bakterier Svanenmärks

Nu går det att Svanenmärka rengöringsmedel baserade på bioteknik. InnuScience är det första producenten av bioteknologisk rengöring som får sina städprodukter Svanenmärkta, skriver företaget i ett pressmeddelande.

UHM behöver stärka kompetensen

Tioårskontrakt till norska Coor

Svanens tuffa krav lönar sig

Det är ungefär ett år sedan Svanen skärpte kraven. Hittills har sju av de Svanenmärkta städföretagen i Sverige klarat den tuffare nivån. Nytt för i år är bland annat att även fönsterputs kan få Svanenlicens.

Renat vatten: värdelöst eller värdefullt?

Avjoniserat och filtrerat vatten har många namn och allt fler användare, inte minst inom förskolor och skolor. Men gör vattnet verkligen rent eller ger det bara blanka, lättstädade ytor?

Hållbarhetslagen och tuffare miljökrav

Här är finalisterna i Stora FM-priset

70 personer sägs upp på Arlanda

Samhall har vunnit städuppdraget på Arlandas terminal 5. Kontraktet innehas idag av Rengörare Näslund som ska lämna över till Samhall i januari 2018. Därmed förlorar cirka 70 personer sina jobb på Arlanda. Rengörare Näslund har överklagat beslutet.

De vann Security Awards 2017

Ny regionchef till Inspira

Ny vd till Compass Group i Sverige

Ångtvättbilen stärks i Älvsborg

Sodexo vann upphandling av lunchkort

Bain Capital växer inom rengöring

Ranstad får ny vd

Lilla Norsjö satsar på smartness

Ny försäljningchef på Gipeco

"Bästa mässan hittills"

Fazer driver Kafé i Kristinahuset

Drop in om nya städstandarden

Så vårdar du trägolv

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129