23948sdkhjf

Norsk-ungersk robot tvättar solceller

Norska SINTEF och det ungerska företaget ProDSP Technology testar nu en robot som ska rengöra solcells­paneler – utan kemikalier.

Roboten testas just nu i en solcells­park utanfor Budapest i Ungarn. Den använder sig av mikroduschar som sprutar ut extremt små vattendroppar, i det närmaste som ånga. Efteråt använder roboten en mikroduk som effektivt tar bort partiklarna.

Det är viktig att avlägsna dammpartiklar från solcellspanelerna, eftersom dammet reducerar deras effektivitet.

Samtidigt är det viktigt att solcellerna inte förorenas av rengöringsmedel. Av den anledningen använder roboten bara vatten. Den får heller inte skrapa den fina glasytan eftersom även små rispor kan göra solcellerna mindre effektiva.  

För att kunna studera effekten av olika typer av smuts har forskarna lagt på flera föroreningar på glasytan.  

Solcellsforskaren Birgit Ryningen på SINTEF Material och kemi, säger att robotens effektivitet påverkas mycket av var dammpartiklarna och föroreningarna är placerade på solcellsytan. 

– Vi har sett att några typer av damm absorberar ljus medan andra reflekterar det, och att små partiklar reflekterar mer ljus än stora. En del föroreningar är biologiska och fungerar i det närmaste som solkräm. 

Alla dammtyperna bör dock tvättas bort om solcellerna ska utnyttjas maximalt. Därför har forskarna utvecklat ett rengöringssystem som de säger kan hantera alla slags föroreningar. 

Birgit Ryningen tror att roboten ska kunna användas även till fönstertvätt. I alla fall i teorin.

Källa: European Cleaning Journal, Renholdsnytt

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062