23948sdkhjf

AFA-pengar till kvinnors arbetsmiljö

AFA Försäkring har gett forskaren Annika Värje vid Tekniska Högskolan i Stockholm, 2 609 000 kronor för att identifiera vad i ledning, styrning och organisering som främjar god organisatorisk och social arbetsmiljö för både kvinnor och män.

Arbetsmiljöverket har visat att bristande genusmedvetenhet på arbetsplatserna kan ligga bakom de höga ohälsotalen på kvinnodominerade arbetsplatser och att kvinnors arbetsmiljö och löner blir sämre än mäns (se Rent nr 2/2017). Ett genusmedvetet arbetsmiljöarbete förväntas däremot leda till en mer jämställd arbetsmiljö, vilket i sin tur väntas leda till minskad ohälsa och ökad effektivitet.

Men trots den kunskapen har kvinnors ohälsotal ökat istället för minskat. Annika Värjes forskningsprojekt förväntas ge ökad kunskap om organisatoriska förutsättningar som främjar ett genusmedvetet arbetsmiljöarbete. Lärdomar från det praktiska arbetet kommer att presenteras i filmer och populärvetenskapliga rapporter. 

Projektet ska pågå till 2020 och genomförs i form av två läroprocesser där data samlas in genom intervjuer och analysseminarier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109