23948sdkhjf

Prevents checklistor har förbättrats

Prevents checklistor är en hjälp för arbetsgivare som vill undersöka och förbättra arbetsmiljön. En så pass bra hjälp att de blivit populära. Varje år laddas drygt 160 000 checklistor ner till arbetsplatser runt om i landet. Nu gör Prevent checklistorna digitala och ännu enklare att använda.

Grunden till checklistornas popularitet ligger i att alla arbetsgivare har ansvar för att regelbundet undersöka sin arbetsplats och bedöma eventuella risker, fysiska och psykosociala.

Nu kan man fylla i checklistorna direkt på mobilen eller surfplattan när man är ute på skyddsrond. Anteckningarna sparas automatiskt, så man enkelt kan fortsätta vid ett senare tillfälle. Alla checklistor finns samlade på ett och samma ställe, och innehåller direktlänkar till lagar och regler. 

Det finns checklistor för det mesta, från stöd vid traditionella skyddsronder till stöd i arbetet med hur man bäst organiserar sitt arbetsmiljöarbete. Allt sorterat utifrån både ämnesområde och bransch, vilket gör det enkelt att filtrera fram de checklistor som är intressanta för den egna arbetsplatsen. 

Här finns Prevents checklistor för arbetsmiljön: www.prevent.se/checklistor

Bodil Mellblom på Svenskt Näringsliv betonar fördelarna med att checklistorna blivit digitala:

- Att kunna fylla i checklistan i mobilen har gjort det enklare att gå skyddsrond. Efteråt kan man gå igenom resultatet i lugn och ro och diskutera åtgärder. På så sätt hoppas vi att de nya checklistorna ska underlätta arbetsmiljöarbetet.

Sanna Melin på LO framhåller att checklistorna är viktiga för skyddsombuden på arbetsplatserna. 

– Utvecklingen gör dem mer tillgängliga och underlättar uppföljning. Att skyddsombud och arbetsgivare samtidigt får ett gemensamt underlag gör det systematiska arbetsmiljöarbetet bättre. Den gemensamma kunskapen ökar, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11