23948sdkhjf

Ja till regeringens förslag om upphandling

Riksdagen har nu sagt ja till regeringens förslag om arbetsrättsliga krav i upphandlingar. Förslaget, som är rejält reviderat jämfört med det som riksdagen röstade ner i höstas, träder i kraft den 1 juni i år.

Det nya regeringsförslaget går ut på att upphandlade myndigheter och enheter ska ställa krav när det gäller arbetstid, lön och semester, när det är behövligt.

Enligt civilminister Adralan Shekarabis sakkunnige Alejandro Firpo, är det Upphandlingsmyndigheten som ska bestämma "när det är behövligt". Men han säger ändå att det handlar om riskbranscher, som till exempel städbranschen. Se längre artikel om förslaget på cleannet.se.

Skillnaden från förslaget från i höstas är att bestämmelsen bara ska användas i upphandlingar som överstiger de så kallade tröskelvärdena. Det vill säga 1,2 miljoner kronor för statliga upphandlingar och 1,9 miljoner för kommunala och landstingsupphandlingar.
Ytterligare en skillnad är att bestämmelserna inte ska gälla försäkring, pension och annan ledighet än semester.

Riksdagen beslöt dock att det skulle förtydligas, att de nya bestämmelserna bara ska gälla upphandlingar som påbörjas efter att lagändringen trätt i kraft den 1 juni. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127