23948sdkhjf

Yalla Trappans grundare är Årets Yrkeskvinna

Yalla Trappans Christina Merker-Siesjö har utsetts till Årets Yrkeskvinna 2017 av BPW, Business and Professional Women. Yalla Trappan är ett arbetsintegrerande, socialt företag och kvinnokooperativ på Rosengård i Malmö. Lokalvård är en av flera tjänster som kooperativet erbjuder.

Yalla Trappan är ett socialt företag och kooperativ som startade 2010 med arbetsintegration som syfte. Christina Merker-Siesjö, som arbetar på ABF, var med och startade företaget och genom henne är också ABF involverat. 

Verksamheten syftar till att ge kvinnor, som står långt bort från arbetsmarknaden, möjlighet till utbildning och en fast anställning. Vägen går genom praktik och startjobb. Arbetsuppgifterna baserar sig på vad kvinnorna faktiskt redan kan och gör, till exempel bakar, lagar mat, städar och syr.

När Rent intervjuade Christina Merker-Siesjö i nummer 1 2016, berättade hon att företaget tredubblat antalet anställda sedan starten 2010. Hon framhöll också att Yalla Trappan inte är en plattform på vägen mot andra jobb, utan en arbetsplats som bygger på delaktighet och medbestämmande. Och som har kollektivavtal.

Genom Yalla Trappan har kvinnorna arbete i bageri, restauranger, catering, städning och sömnad. Av företagets drygt 30 anställda arbetar sex med städning.

En ny och kreativ idé är att Yalla Trappan har etablerat en syhörna strax utanför kassorna på IKEA Malmö. Där syr de åt de kunder som köpt tyg på metervara. Malmö började med en deltidsanställd och har idag sju heltidsanställda. Nu ser IKEA en fortsättning på syhörnor i andra varuhus.

Erika Braun, förbundsordförande i BPW Malmö, säger att Christina Merker-Siesjö har, med hjälp av sin erfarenhet, entusiasm och insikt i kvinnors förmåga, skapat ett lönsamt företag långt bortom arbetsförmedlingens domäner. 

Enligt BPW har Christina Merker-Siesjö:

  • Skapat möjlighet för kvinnor med bristande kunskaper i svenska att ändå ta steget ut i förvärvslivet.
  • Skapat en verksamhet som är - helt avgörande - för att vårt samhälle skall kunna hålla ihop och motverka att det glider i sär.

Årets yrkeskvinna utses av förbundet BPW Sweden sedan 1981. Det som är utmärkande för Årets Yrkeskvinna är att hon ska:

  • ha gjort en insats av väsentlig betydelse
  • ha påverkat utvecklingen inom sitt yrkesområde
  • vara en förebild och föredöme för andra kvinnor
  • vara utåtriktad, samhällsorienterad och aktiv. 
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078