Förslaget om sjukskatt skrotat

| Av marianne ovesen | Tipsa redaktionen

Arbetsmarknadens parter har kommit överens om gemensamma avsiktsförklaringar för att få ner sjuktalen och långtidssjukskrivningarna. Därmed har regeringen dragit tillbaka förslaget om sjukskatt. 

Regeringens förslag innebar att arbetsgivarna skulle stå för 25 procent av sjukpenningen efter 90 dagars sjukskrivning. I gengäld skulle arbetsgivaravgiften sänkas med 0,16 procent, vilket inte kompenserade för vad en långtidssjukskriven skulle kosta arbetsgivaren.

Dessutom framhöll en hel rad remissinstanser, inklusive LO och PTK, att förslaget innebar en stor risk för att arbetsgivarna skulle börja sålla bort arbetssökande med en sjukdomshistoria. På så vis skulle man alltså riskera att få en arbetsmarknad där bara de garanterat friska fick jobb.

Sedan socialförsäkringsminister Annika Strandhäll lade fram förslaget i våras har därför debattens vågor gått höga. Arbetsgivarna har också hävdat att de får betala för sjukorsaker som ofta inte alls har med den anställdes arbete att göra. Det privata näringslivet har också framhållit att det är de offentliga arbetsgivarna som her de högsta sjuktalen. Så varför ska privata företag betala för att arbetsmiljön i den offentliga sektorn är dålig?

Annika Strandhäll meddelade redan tidigt i debatten att förslaget skulle dras tillbaka om parterna kom med hållbara åtgärder.

Nu har det alltså skett.

Den avsiktsförklaring som Sveriges Kommuner och Landsting kommit fram till tillsammans med Kommunal, Vision, AkademikerAlliansen (som representerar 17 fackförbund) och ytterligare sex fackförbund från offentlig sektor, innehåller bland annat följande tre punkter:

Utveckla ett stödpaket riktat till kommuner och landsting/regioner med hög sjukfrånvaro. Stödpaketet kan t.ex. innehålla förslag till åtgärder som tar sin utgångspunkt i kända frisk- och riskfaktorer, bl.a. avseende kompetens, arbetsorganisation och bemanning.
Säkra att chefer i verksamheterna har tillgång till kunskap om hur de aktivt kan arbeta med rehabilitering och arbetsanpassning.
Initiera ett utvecklingsarbete om hur kostnader för sjukfrånvaro bättre kan inkluderas i den ekonomiska styrningen och uppföljningen i kommuner och landsting.

Åtgärdspaketet omfattar också en rad förslag till regeringen, till exempel bör regeringen:

Utveckla möjligheterna att återgå partiellt i arbete i kombination med fortsatt sjukskrivning
Överväga att inom sjukförsäkringen utveckla förmåner som bättre tar tillvara arbetsförmågan
Långsiktigt stärka forskning och kunskapsutveckling om företagshälsovården samt
Utveckla incitamenten för arbetsgivare att använda sig av företagshälsovården i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Den privata sektorns parter, Svenskt Näringsliv, LO och PTK, har en lång lista med åtgärder som de gemensamt ska driva. Exempelvis ska företagen:

Bättre ta till vara de ekonomiska stöd som finns för rehabiliteringsåtgärder.
Utvecklas en effektivare hjälp i samband med sjukfrånvaro
Öka kunskapen om de bakomliggande faktorerna till sjukskrivning

Dessutom föreslår de att en utredning ser över i vilken omfattning företagen använder företagshälsovård. Utöver det vill parterna att regeringen inrättar ett kunskapscentrum för arbetsmiljöforskning och ser till att kunskapen om sjukförsäkringens tillämpning blir bättre.


Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nu finns SABO:s och SBS städhandbok

Välstädade fastigheter är avgörande för hyresgästernas trivsel och stolthet över sitt bostadsområde, men städning är en konst och för att lyckas behövs god planering och kunskap hos alla involverade. Därför har SABO och Städbranschen Sverige tagit fram städhandboken Rena hus.

Så tycker vi om flexibelt arbetssätt

Det pratas mycket om digitalisering och moderna arbetsplatser just nu. Samtidigt visar Randstads senaste undersökning att merparten av den svenska arbetskraften fortfarande jobbar på ett traditionellt sätt. Under kontorstid och på en specifik plats. Ett skifte är dock på gång.

Miab vann avtal med Göteborgs Energi

MIABs verksamhet i region syd växer genom det nyligen tecknade avtalet med Göteborgs Energi. Avtalet gäller i två år med möjlighet till förlängning.

Mellanchef anklagas för att ta anställdas löner

Caverion bygger renrum åt Nobel Biocare

Artiklar om Samhall kan ge Guldspade

Tidningen Dagens Arbete är nominerad till det prestigefyllda journalistiska priset Guldspaden för granskningen av hur Samhall utsätter sina anställda för faror, dålig arbetsmiljö och orimlig stress.

Nyhetsbrev

Johan Appelberg till Kopparstaden

Arkiv

Tork nominerat till årets Amsterdam Innovation Awards

Arbetstagare i ABW måste kunna säga nej

Aktivitetsbaserade kontor, höga krav på mejl- och telefonkontakter, teknik för arbete var och när som helst och krav på mätningar och dokumentation. Det gränslösa arbetslivet utmanar individer och arbetsgivare att ge plats för återhämtning, menar forskare i två nya rapporter.

Arbetsledare hos ISS anklagas för grova trakasserier

Plus

Grå romber gjorde Umeås Utopia unikt

Vileda Professional är ett av de företag i Sverige som både tillverkar och säljer skrap-, kombi- och torkmattor. Det vill säga hela entrézoner. Mårten Widborg är Viledas ansvarige för entrémattorna och Rent har träffat honom.

Plus

Doggys entré gick från ful till fin

Företaget Doggy i Vårgårda tillverkar hund- och kattmat. Till kontoret kommer dagligen, förutom personalen, också flera håriga hundar. Fram till för två år sedan var företagets entré en lite av ett fuktigt grustag. Idag är den både torr och snygg.

Alla får inte skydd mot mässling

I samband med mässlingutbrottet i Göteborg vid årsskiftet, kartlades all städpersonal på sjukhusen. 150 lokalvårdare omplacerades eller stängdes tillfälligt av med lön. Men alla sjukhus i landet har inte samma beredskap för städpersonalen.

Med en slutspurt skapade Sodexo 201 praktikplatser

Hotellrummet är en bakteriehärd

Plus

Seriösa företag tar trakasserier på stort allvar

Sexuella trakasserier förekommer i städbranschen, det pekar fackförbunden, forskning och vittnesmål på. Trakasserier som inte tas på allvar leder till psykisk ohälsa och sjukskrivningar. Värst drabbade är kvinnor i den informella städsektorn.

Emma Unevik: ”EU tar upp precis det vi ville”

EU-kommissionen har meddelat att svenska staten måste förbättra kontrollen av merkostnadsersättningen till Samhall. Beslutet är efterlängtat av Almega Städföretagen, säger organisationens ordförande Emma Unevik.

Alla överens om etableringsjobben

Arbetsmarknadens parter och regeringen är nu överens om den nya anställningsformen, som fått namnet etableringsjobb. Anställningsformen, som innebär visstidsanställningar på högst två år, innebär vissa lagändringar och kan träda i kraft först under andra halvan 2019.

Reviderat EU-direktiv kan minska lönedumpning

Samhall anlitar underentreprenörer

Skippad hotellstädning hjälper barn

Sedan ett halvår tillbaka har många av Nordic Choice Hotels gäster valt bort städning och nya handdukar. Istället är de med och bidrar till att hotellkedjan donerar pengar till UNICEF. Hittills har Nordic Choice Hotels gäster skänkt 130 000 övernattningar till UNICEF:s arbete mot människohandel.

Ny affärsområdeschef till Saps

Henrik Järleskog ny på Sodexo

SBS i kollision med Fastighets

Städbranschen Sverige kräver att få vara med och skriva under den kommande Vägledningen för serviceupphandlingar, som den löst sammansatta gruppen Nätverk Serviceupphandling tagit fram. Men får nobben, vägledningen ska endast skrivas under av arbetsmarknadens parter.

Älvkarleby tar hem städningen

Nytt uppdrag till Inspira

Sodexo i Uppsala stoppar hunger

FM-utbildning får fortsätta

Ny regionchef Syd/Väst till Caverion

Ny chef för Borago Konsult

Miab/NCA blir Miab

Sodexo fick "Gold Class" igen

Nytt IT-stöd till Stockholms stad

Toan som spolar och torkar dig där bak

ISS vann europeiskt jättekontrakt

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.477