23948sdkhjf

Karlstads universitet blir mer hållbart

Karlstads universitets enhet för konferenser och evenemang, är den första mötesverksamheten vid landets lärosäten som får en Green Key-märkning.


En Green Key-märkning innebär att verksamheten arbetar aktivt med att minimera sin miljöpåverkan och göra verksamheten hållbar, exempelvis genom tydliga miljöåtgärder.

Karlstads universitet har redan kommit en bit när det gäller hållbarhet och miljöarbete. Med Green Key- märkningen hoppas man att arbetet ska tas ännu lite längre för just konferenser och evenemang.

Att uppfylla Green Key-märkning kan handla om avfallssortering, att minska energi- och vattenförbrukning, att välja miljömärkta rengöringsmedel och att använda närproducerade och ekologiskt odlade råvaror. Därutöver ska anläggningen på olika sätt arbeta med ett socialt ansvar där en hållbar utveckling är i centrum och i samverkan med gäster och andra intressenter.

Helena Persson, konferenskoordinator vid universitetets enhet för konferenser och evenemang, säger att de bland annat förespråkar mer hållbar mat till deltagarna, rekommenderar miljövänligt resande till konferenserna och belyser att trycksaker inför konferenser kan minskas.

– Vi kommer även att undvika engångsmaterial i samband med mat- och fikaservering i möjligaste mån, vilket förstås ställer högre krav på våra cateringleverantörer. Flaskvatten ska också undvikas till fördel för vårt fina kranvatten till måltider.

Karlstads universitets leverantörer måste leva upp till vissa krav då det gäller Green Key-märkningen. Även de ska välja varor och tjänster som går hand i hand med universitetets hållbarhetspolicy.

Green Key är en ledande internationell märkning som i dag finns i 50 länder och innefattar närmare 2 400 anläggningar. Märkningen stöds av World Tourism Organization och United Nations Environment Programme, UNEP.

I Sverige har stiftelsen Håll Sverige Rent det övergripande ansvaret för att märkningen följer de riktlinjer som Green Keys internationella ägare, Foundation for Environmental Education (FEE) har satt upp.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.226