23948sdkhjf

Compass minskar matavfallet

| Av marianne ovesen | Tipsa redaktionen

Ett aktivt miljöarbete har gjort att matavfallet från Compass Groups egna restauranger har minskat med 40 procent jämfört med 2010. Företaget arbetar sedan flera år tillbaka för att minimera matsvinnet.


Varje år slängs 120 000 ton mat från svenska restauranger och storkök, varav minst hälften är onödigt matsvinn.
Det försöker Compass Group råda bot på med sitt menyplaneringssystem i vilket personalen kan följa upp sina avfallsmätningar.
Nu påbörjar företaget dessutom lanseringen av en ny avfallsmodul, vilket innebär att varje restaurang kan registrera sina dagliga mätresultat av köks-, buffé- och tallrikssvinn samt koppla avfallsmängden till den meny som serverats direkt i systemet.

Lena Wettergren, Hållbarhets- och kvalitetsansvarig på Compass Group, hoppas att den nya avfallsmodulen både ska leda till enklare och mer kontinuerlig uppföljning och, på sikt, till ännu mindre svinn.

Compass Groups arbete med avfallsminimering belönades redan 2010 med pris för bästa projekt inom avfallsminimering bland företag i Europa inom EU-projektet ”Europa minskar avfallet”.

Enligt Livsmedelsverkets slutrapport till Regeringsuppdraget för minskat matsvinn 2013-2015 ”En bra start” går utvecklingen åt rätt håll - man ser att matavfall från butiker, restauranger och hushåll i Sverige minskar jämfört med tidigare. Den största procentuella minskningen har skett hos restauranger och butiker, där mängderna minskat med mellan 17 till 35 procent.

Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Caverion ingår stort avtal

Caverion ingår omfattande serviceavtal med Technopolis och tar ansvar för fem campus i tre länder.

Ska städa på tv

Gamla handdukar blev nya redan på 90-talet

Rent ut sagt med Ulf Wiklund, vd för Pacson Papperspartner i Norr AB.

Ny hållbarhetschef på Berendsen

Herrljunga gillar Trissystemet

Årets Stora städbranschdag ville lite mer

Kryddades med utdelningen av nyinstiftat pris.

Nyhetsbrev

Podab har 16 maskiner för mopptvätt

Tema mopptvätt: Försäljningen av mopptvättmaskiner ökar stadigt.

Arkiv
2

Mopptvättmaskin bör vara både enkel och komplex

Göteborgs stad hotar med frysning av avtal

Toaletten städas av en robot

Se hur roboten klarar av att rengöra toaletten.

Se filmen från Clean & Facility-mässan

MTR väljer att städa tunnelbanan i egen regi

Solreneriet sa upp avtalet – nu ordnar MTR informationsmöten för den uppsagda personalen.

Här är Europafederationens nya identitet

EFCI firar 30 år med nytt namn, ny sajt och ny logotype.

Kraftig tillväxt inom facility management

”Bra att vi är under luppen”

Först ville hon inte driva städbolag. Möt Caroline Fossto som nu leder tre företag, inklusive Städarna i Göteborg.

Envirotainer väljer Inspira

Tungt och utsatt att städa hotellrum

Hotellstädarnas arbetssituation har uppmärksammats i forskningsrapport och facklig kampanj.

Fotoutställning om hygien och hälsa

Essity och Fotografiska i partnerskap för att bidra till en mer hållbar värld.

Veidekke väljer Effekt

Här är Rents nya redaktör

Boel Jönsson tar över ansvaret för tidning och webb.

Nyckeltal för städbranschen

Med nyckeltal kan upphandlarna lättare göra jämförelser.

Städroboten Whiz når marknaden i mars

Hygienteknik har nya lokaler med extra allt

Nya anläggningen i Västerås en uppfylld livsdröm för ägarparet.

Inspira bemannar receptionen i Haga Blue

Själv hyresgäst i fastigheten där företaget vunnit upphandling av arbetsplatsservice.

Vd-byte inom Effektsfären

Ny CFO till ISS Sverige

Skolkök hotas av vite

Sodexo Norden byter HR-chef

Berendsens vd kan bli Årets VD

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.18