23948sdkhjf

Nu måste dålig arbetsmiljö åtgärdas



Den 31 mars börjar Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö att gälla.

Enligt de nya föreskrifterna ska arbetsgivarna se till att arbetstagarna inte får en ohälsosam arbetsbelastning och att arbetstidernas förläggning inte leder till ohälsa. Arbetsgivarna ska också klargöra att kränkande särbehandling inte accepteras och att det finns rutiner för hur kränkande särbehandling ska hanteras.

En ny undersökning som Arbetsmiljöverket genomfört bekräftar problemet med ökande ohälsa; över hälften av arbetsgivarna och arbetstagarna känner någon som de anser riskerar att bli sjuk på grund av stress på jobbet.

Antalet anmälda arbetssjukdomar som beror på de här orsakerna har ökat med drygt 70 procent sedan år 2010. Det visar den officiella arbetsskadestatistiken. Alltför mycket arbete eller för hög arbetstakt och problem i relationerna på arbetsplatsen ligger bakom siffrorna.

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem, säger att ohälsan visar sig hos individerna, men att orsakerna främst går att finna i hur arbetsgivaren organiserar arbetet. En annan orsak till ohälsa är om det sociala samspelet i arbetsgruppen inte fungerar.

– Det är oacceptabelt att människor blir sjuka av de här orsakerna, hävdar Erna Zelmin-Ekenhem.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.174