23948sdkhjf

Alingsås valde Sodexos mat

Sodexo har vunnit upphandlingen av måltider till boenden inom vård- och äldreomsorgsförvaltningen, förskolor, grundskolor och gymnasiet samt socialförvaltningens dagliga verksamhet i Alingsås.
Avtalet gäller från 1 juli 2016 till och med 30 september 2021 med en förlängningsoption på ytterligare 2 år.

Ulrika Mårdborg, kostchef i Alingsås kommun, säger att det som avgjorde upphandlingen var att Sodexo visat att de kan ge alingsåsarna det de vill ha. Nämligen mer ekologisk mat och och färre tillsatser i maten. Kravet på ekologiskt är nu satt till minst 25 procent inom barn och ungdom och minst 12 procent inom vård och äldre.

– Det är också inskrivet i avtalet att leverantören i första hand ska välja ekologiska basvaror, som till exempel mejerivaror och frukt, för att uppnå så stora volymer som möjligt. Även råvarorna ska innehålla så få tillsatser som möjligt, säger Ulrika Mårdborg.

Frågan om närproducerade livsmedel är svår att komma åt rent upphandlingstekniskt, men i det nya avtalet finns en samverkansklausul i vilken parterna löpande ska föra en dialog och påverka vad som köps in.

– Vi vet att många leverantörer är intresserade av att köpa in närodlat från underleverantörer. Men med den upphandlingslagstiftning som finns idag kan vi inte ställa krav i avtalet på närodlat, konstaterar Ulrika Mårdborg.

Personalen som idag arbetar i köken omfattas av Lagen om anställningsskydd, vilket innebär att de får anställning i den nya entreprenörens verksamhet, om personalen själv vill.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187