23948sdkhjf

Ät sunt och ge kenyanska familjer rent vatten

Nu inför Sodexo klimatkompenserade maträtter i sina företags- och skolrestauranger. Resultatet ska ge kenyanska familjer rent vatten.
Nu inför Sodexo klimatkompenserade maträtter i sina företags- och skolrestauranger. Resultatet ska ge kenyanska familjer rent vatten.

SP Food & Bioscience har i samarbete med flera företag, varav Sodexo är ett, tagit fram ett verktyg för klimatberäkning. Med hjälp av verktyget ska Sodexo skapa mer klimatsmarta måltider och beräkna skolmatens klimatpåverkan.

I Sodexos företagsrestauranger ska de klimatkompenserade rätterna säljas under namnet CompensEAT och vara ett av flera måltidsalternativ.

En måltid utan klimathänsyn ligger ofta runt 2 kg CO2 e (ekvivalenter)/rätt. En klimatkompenserad rätt ligger i genomsnitt på 0,49 kg CO2 e.

Bra för hälsan

Marlene Nordlander, dietist och ansvarig för Sodexos nya måltidsalternativ, säger att det finns en ökad efterfrågan på hälsosam och klimatsmart mat.

- Fördelen med klimatsmart mat är att den också är bra för hälsan. Att vi väljer att klimatkompensera för rättens CO2-påverkan blir ytterligare en nivå som jag tror att många gäster kommer att uppskatta.

Under hösten inleder Sodexo också en testperiod med klimatsmart och klimatkompenserad mat i skolorna. Målet är att dra igång i bred skala vid vårterminens start.

Klimatkompenseringen för både företags- och skolrestauranger ska göras i samarbete med företaget 2050 och gå till soldrivna vattenreningsfilter till familjer i Kenya. Risken för vattenburna sjukdomar minskar och skog bevaras istället för att huggas ned till ved och vattenkokning. 1 kilo CO2e motsvarar 1,7 liter renat vatten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.175