23948sdkhjf

Det ljusnar för fastighetsbranschen

Efterfrågan på såväl kontors-, industri- och butikslokaler som bostäder förväntas öka det närmsta året, detta efter några relativt svaga års efterfrågan på kommersiella lokaler. Det visar en undersökning som Grant Thornton gjort med 50 av landets 100 största kommersiella fastighetsbolag,
En klart optimistisk syn på den närmsta framtiden genomsyrar den undersökning som Grant Thornton gjort med 50 av landets 100 största kommersiella fastighetsbolag i augusti-september 2014.

Man tror även på ökade marknadsvärden vad gäller det egna aktuella innehavet. Hela sju av tio (71 procent) fastighetsägare anser att marknadsvärdena kommer att stiga.

- Fastighetsbranschen brukar vara en tidig indikator på konjunkturutveckling i stort, så dessa resultat ger stort hopp om en ljusning i den allmänna konjunkturen. Jag upplever att resultaten väl överensstämmer med den bild jag som rådgivare har av branschen just nu. Vi arbetar för närvarande med många nya exploateringsprojekt säger Andreas Adolphsson, partner och ansvarig för Grant Thorntons branschgrupp Bygg och Fastighet.

Fastighetstransaktionerna tar fart

Likaså räknar fastighetsägarna nu med att transaktionerna återigen ökar och speciellt tydlig är trenden vad gäller intresse från utlandet. Nära hälften (48 procent) av de intervjuade tror på en försäljningsökning till utländska aktörer, medan 42 procent räknar med en ökning av försäljningen till svenska bolag.

Optimismen påverkar även synen på antalet anställda, som fastighetsbolagen bedömer kommer att öka. Därmed ökar också betydelsen på utbildad arbetskraft för fastighetsägarnas möjligheter att växa och utvecklas. Tre av fyra fastighetsbolag (72 procent) anser att tillgången på utbildad arbetskraft har stor betydelse för tillväxten.

Att uppnå sänkta bygg- och förvaltningskostnader är fortfarande den största utmaningen för att få lönsamhet i kontorsfastigheter i framtiden, tätt följd av att uppnå ökad flexibilitet och skräddarsy lösningar för hyresgästerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.0