23948sdkhjf

Vellinge kommun inför språkkrav inom lokalvården

Moderatstyrda Vellinge kommun kräver – i samband med en pågående städupphandling – att de lokalvårdare som ska in i verksamheten behärska svenska språket i tal och skrift. Oppositionen är kritisk och anser att språkkravet utestänger invandrare.


Vellinge kommun ska upphandla städtjänster för sina skolor, idrottsanläggningar, fritidsgårdar och andra kommunala lokaler. Inför upphandlingen ställer kommunstyrelsen språkkrav på företagen som ska lägga anbud, rapporterar Sydsvenska Dagbladet.

Kommunen skriver i upphandlingsunderlaget:

”Städpersonal skall behärska svenska språket i tal och skrift för att kunna ta del av de föreskrifter som krävs för att utföra uppdraget samt för dialog mellan verksamheten och uppdragstagaren”.

Kommunstyrelsens ordförande, Lars-Ingvar Ljungman (m) säger i en kommentar:

– Det handlar om att vi måste säkerställa att personalen förstår säkerhetsföreskrifterna för hanteringen av kemikalier. Det handlar inte om att utesluta vissa grupper eller något annat.

Enligt Lars-Ingvar Ljungman har kravet vuxit fram under de diskussioner som Vellinge kommun haft med Arbetsmiljöverket och det har använts i tidigare upphandlingar.

Den politiska oppositionen i fullmäktige är tveksam:
– Städjobb är för många invandrare en bra inkörsport till arbetslivet, därför är det inte rimligt att ställa detta krav. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att de anställda vet vad de ska göra. Det här kravet öppnar för en massa andra absurda krav, säger Rolf Erichs från Nya Listan i en kommentar för Sydsvenskan.

Miljöpartiet ville att formuleringen skulle ändras till: ”Uppdragstagare/arbetsgivare skall tillse och kunna dokumentera att städpersonal tagit del av och förstått de föreskrifter som krävs för att utföra uppdraget”, och fick stöd av Nya Listan.

Men förslaget röstades ned av Moderaterna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172