23948sdkhjf

”Nya konkurrenslagen, ett får i vargakläder”

Den skärpta konkurrenslagen från 2010 skulle sätta stopp för offentliga aktörer som leker entreprenörer. Men drygt fyra år efter att lagen trädde i kraft har inte mycket hänt, menar Pär Cronhult, chefjurist för Konkurrenskommissionen vid Den Nya Välfärden.
Drygt fyra år efter att den nya lagen trädde i kraft, är det endast en handfull ärenden som har tagits till domstol. Visserligen har Konkurrensverket, som har till uppgift att utreda och anmäla olagliga offentliga verksamheter, segrat i tre av de fyra fall som hittills har avgjorts i domstol.
– De fällande domarna har skickat tydliga signaler till landets kommuner om att det är olagligt att driva verksamheter som riskerar att slå ut privata företag, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom på svensktnaringsliv.se

Men Svenskt näringsliv ställer sig frågan: varför Konkurrensverket inte har lyckats dra fler kommuner inför rätta?
– För de företag som utsätts för konkurrenssnedvridande offentlig säljverksamhet tar utredningstiden i Konkurrensverket och processen i domstolen alldeles för lång tid. Dessutom är det ett problem att konkurrensen från offentliga aktörer får fortgå inte bara tills vi har en dom som har vunnit laga kraft utan även under en viss avvecklingsperiod. Vi måste därför hitta vägar som snabbar upp processen, säger Birgitta Laurent, expert på konkurrensfrågor på Svenskt Näringsliv.

För att komma till rätta med problemet har Konkurrensverket lagt fram ett antal förslag till förbättringar av regelverket till regeringen. Bland annat vill myndigheten ges rätt att själv sätta stopp för konkurrensbegränsande verksamheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.205